Maláčová versus Schillerová: Kolik miliard nás stát navýšení platů?

Domácí 06. září 2019 | 04:08 — Ilona Cílková
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová nově žádá zvyšování platů ve veřejné sféře v příštím roce o 5,2 procenta. Dřívější návrh ministryně financí Aleny Schillerové přitom počítal s tříprocentním růstem.
Další populistické gesto ministryně práce a sociálních věcí Maláčové? / Česká televize

Podle ekonoma Lukáše Kovandy by navýšení platů o 5,2, které žádá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, místo tří procent, jež již dříve navrhla ministryně financí Alena Schillerová, stálo dalších zhruba osm miliard korun, pokud vyjdeme z předpokladu, že by počet zaměstnanců v platové sféře odpovídal jejich počtu v letošním prvním čtvrtletí (za které jsou poslední dostupná data).

Do platové sféry se řadí segmenty veřejné správy, obrany a sociálního zabezpečení a dále pak vzdělání, zdravotní a sociální péče a konečně kulturní, zábavní a rekreační činnosti. Tyto segmenty zahrnují drtivou většinou pracovníků placených z veřejných rozpočtů (letos v prvním čtvrtletí těchto osob bylo 692 300).

Dalším zásadním předpokladem výpočtu je tedy to, že by v jednotlivých uvedených segmentech dostali pracovníci stejné procentuální navýšení, tj. že by si například učitelé shodně polepšili se zaměstnanci bezpečnostních složek, tj. všichni buď o tři procenta, nebo o 5,2 procenta.

„Přidání o 5,2 procenta v tuto chvíli neodpovídá realistickým možnostem ekonomiky, která musí absorbovat dramatické navyšování platů a mezd letošního roku a navíc vyhlíží ztrátu růstové dynamiky, která připraví podniky a firmy o část zisku, upozorňuje Kovanda.

Tříprocentní nárůst lépe odpovídá skutečným podmínkám a odráží realitu bez populistických gest. Ostatně i mezinárodní instituce typu ratingové agentury Standard & Poor's Global Ratings varují ČR před ztrátou konkurenceschopnosti, kterou způsobuje z velké části právě až přílišné přidávání na platech a mzdách.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu