Špatná zpráva pro Českou republiku

Domácí 09. března 2019 | 04:28 — Ilona Cílková
OECD přináší špatné zprávy, a zvláště pro Česko. Naše republika může kvůli možnému globálnímu zpomalení krvácet více než jiné země. Zpráva zhoršuje prognózu růstu světové ekonomiky.
Další 1 fotografie v galerii
Naše republika může kvůli možnému globálnímu zpomalení krvácet více než jiné země / Shutterstock

Zpomalovat ji budou hlavně Čína, a to kvůli probíhající obchodní válce. Dále pak Německo, které balancuje na hraně recese, Itálie, která už do recese zabředla, a kvůli brexitu také Británie.

Největší exportní expozici má vůči těmto zemím v souhrnu právě Česko. Přímá exportní expozice ČR vůči danému kvartetu zemí dosahuje takřka 45 procent
(viz graf níže).

Nepříznivé je, že vysokou expozici vykazují také další země Visegrádské skupiny, Polsko a Maďarsko. Celém středoevropskému regionu tedy potenciálně hrozí nepříjemný vnější šok, který by ještě přiživila vzájemná silná regionální propojenost daných ekonomik.

Dnešní prognóza OECD je tak další výstrahou české vládě, která už nyní přitom registruje výrazně nižší daňové inkaso, než s jakým v rozpočtu počítala. V případě zhoršení světové situace by byla „první na ráně“ dalšího neblahého vývoje a výpadek v inkasu by pak jistě nebyl jen přechodnou záležitostí, jak se zatím může jevit.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu