Fialova cesta do Kyjeva. Silné gesto a noční můra zároveň

Domácí 15. března 2022 | 16:34 — Ilona Cílková
V politice je čas od času potřeba udělat silné gesto. A to se nyní českému premiérovi Fialovi podařilo. Společně s polským premiérem Mateuszem Morawieckým, jeho vicepremiérem Jarosławem Kaczyńským a premiérem Slovinska Janezem Janšou zamířil do ostřelovaného Kyjeva.
Petr Fiala projevil velkou osobní statečnost / Se svolením ODS

V hlavním ukrajinském městě premiéři povedou jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a premiérem Denysem Shmyhalem. „Cílem návštěvy je vyjádřit jednoznačnou podporu Evropské unie Ukrajině a její svobodě a nezávislosti,“ uvedl na svém twitterovém účtu Fiala. A dodal, že během své cesty chce Ukrajincům představit „balík podpory pro Ukrajinu.

 

 

Fiala dále uvedl, že návštěva je zorganizována po konzultacích s prezidentem Evropské rady Charlesem Michelem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen. Cílem návštěvy je vyjádřit jednoznačnou podporu Evropské unie Ukrajině a její svobodě a nezávislosti. Fiala rovněž poznamenal, že o cestě ví také mezinárodní společenství včetně OSN.

Cesta českého premiéra Petra Fialy ale nevyvolala jen obdivné reakce, ale i strach a kritiku. Někteří evropští diplomaté se dokonce domnívají, že jejich návštěva Ukrajiny by se mohla stát rozbuškou třetí světové války, informuje tn.nova.cz.

Organizace prý není dotažená do detailu a návštěva by se tak mohla zvrtnout, píše na twitteru novinář Dave Keating obeznámený s postoji klíčových lidí unijních institucí. "Někteří představitelé EU jsou kvůli návštěvě rozzlobení, může podle nich zažehnout třetí světovou válku," uvedl.

 

„Údajně to nezkonzultovali s ostatními spojenci a cestu kupodivu oznámili ještě před tím, než vůbec sedli do vlaku," doplnil Keating. Von der Leyenová a Michel se o cestě dozvěděli už na pátečním summitu ve Versailles, k ostatním lídrům EU a NATO se však informace údajně dostala až v úterý.

Cestu premiéra Fialy okomentoval i bezpečnostní expert Andor Šándor. Podle něj je premiérova cesta společně s dalšími evropskými státníky na Ukrajinu z bezpečnostního hlediska noční můrou. Uvedl to ve vysílání CNN Prima NEWS. Přestože podle něj není v zájmu Ruska premiéry ohrožovat, nelze vyloučit, že nedojde k nějaké nešťastné náhodě.

„Rozhodnutí bude mít vážné bezpečností konotace. Pro lidi, kteří budou zajišťovat bezpečnost, to musí být noční můra. Hlavní město je ostřelováno, ale v zájmu Ruska není zabití někoho z premiérů, není ani v zájmu zabít prezidenta Zelenského,“ řekl expert ve vysílání CNN Prima NEWS. Může však podle něj dojít k nešťastné náhodě, která by mohla státníky ohrozit. „Válka je odporný byznys, který sebou nese i náhody. Rusové budou tušit místo, kde jednání bude, ale zda budou schopni zajistit, aby se v průběhu návštěvy nestal nějaký omyl, si nejsem jist. Vojáci, kteří jsou v obrovském stresu, se mohou chovat nepředvídatelně a dopouštět se excesů, kterých jsme svědky posledních 19 dnů války,“ vysvětlil Šándor.

V každém případě ale může Fialův pobyt na místě Ukrajincům, kteří bojují i za evropské bezpečí, dodat další energii a pocit, že v tom nejsou sami, jakkoliv z jejich strany často a správně zaznívá, že EU a NATO by pro ně měly dělat více než dosud. I když premiérův pobyt na Ukrajině provázejí přísná bezpečnostní opatření, je v tom z jeho strany i kus osobní odvahy, protože Rusko s útoky nepřestává, a každý, kdo Ukrajinu navštíví, se tak vystavuje riziku. Zdroj z ruské tajné služby: Čelíme doslova katastrofě, o invazi nám neřekli, tahle válka pro nás skončí tragicky

Zdroj: tn.nova.cz, ct24.cz, cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu