Odborníci k přeočkování čtvrtou dávkou. Naznačují, jaké hrozí nebezpečí

Domácí 19. ledna 2022 | 08:17 — Ilona Cílková
Epidemie koronaviru v Česku dál sílí. V úterý přibylo nejvíc potvrzených případů za dobu epidemie, testy odhalily 28 469 nakažených. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Počet nových případů výrazně roste v důsledku šíření nakažlivější varianty omikron.
Opakovaná aplikace identické vakcíny krátkodobě může zvednout hodnotu protilátek, ale z dlouhodobého hlediska to není dostatečná ochrana / Shutterstock

Jak píše server plus.rozhlas.cz, některé evropské země chtějí po vzoru Izraele uprostřed omikronové vlny přeočkovávat nejohroženější obyvatele čtvrtou dávkou vakcíny. Má taková akce vůbec smysl? Podle Evropské lékové agentury (EMA) totiž k takovému postupu zatím nejsou dostatečná data.

Podle viroložky Hany Zelené bychom měli s dalším přeočkováním vyčkat. „Počkejme si na to, jaké s tím budou mít zkušenosti v Izraeli, a podle toho se určitě bude řídit i zbytek světa,“ řekla pro Český rozhlas Hořejší. Zatím ale podle ní ani netušíme, co přesně udělá třetí dávka. V Izraeli má třetí dávku aplikovanou už více než polovina obyvatelstva. Přesto počty případů jsou na absolutním historickém maximu. „Zdá se, že ani třetí dávka nedokáže zabránit tomu, aby se omikron v populaci masivně šířil," dodala v rozhovoru pro Český rozhlas lékařka, která vede oddělení virologie Zdravotního ústavu v Ostravě.

Imunolog Václav Hořejší tak kritický není. Podle něj je zásadní dělat rozdíl mezi tím, zda je někdo nakažený i po očkování a nic mu není, a tím, jestli je nemocný a především, jestli má nemoc těžký průběh a je nutná hospitalizace. „Nesouhlasím s tím, že je účinnost třetí dávky nedostatečná. Když se podíváte na výsledky třeba zrovna v Izraeli, počty těžkých případů a úmrtí jsou tam nízké. Takže všechno svědčí o tom, že třetí dávka v tom nejdůležitějším opravdu funguje," uvedl pro Český rozhlas imunolog z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd.

Podle Zelené sice třetí dávka na jistou dobu zvýší úroveň imunitní ochrany ale, především vyvolá imunitní odpověď proti původnímu wuchanskému viru, který tady už není. Proti novějším variantám a zvláště proti omikronu je imunitní odpověď sice zvýšená, ale není tak vysoká jako proti původnímu viru. Obranyschopnost sice nastává, ale zároveň se ukazuje, že účinnost třetí dávky není dostatečně dlouhá, že poměrně rychle zase klesá.

Marco Cavaleri, který je v Evropské lékové agentuře odpovědný za strategii očkování, vyjádřil obavu, že opakované přeočkovávání v krátkých intervalech by mohlo i přetěžovat imunitní systém. S tím souhlasí i viroložka Zelená. S každou další dávkou vakcíny se podle ní organismus opakovaně vystavuje i nežádoucím účinkům. „Byť třeba většina z nich není úplně závažného charakteru, ale i u těch relativně nezávažných asi není úplně optimální, když je člověk prožívá zase a znovu," naznačila Zelená. Má tedy další přeočkování současnou vakcínou smysl?

„Nevylučuji, že i čtvrtá dávka může mít pro jistou skupinu lidí, třeba s oslabenou imunitou, přínos. Ale nemyslím si, že je účelné tímto způsobem postupovat u všech lidí plošně. Opakovaná aplikace identické vakcíny, která navíc není ani cílená na aktuálně cirkulující kmeny, sice krátkodobě může zvednout hodnotu protilátek, ale z dlouhodobého hlediska nebude představovat dostatečnou ochranu před dalšími případnými variantami. Naopak imunitní odpověď může být paradoxně slabší,“ dodala Zelená. S omikronem se dočkáme něčeho, co jsme ještě neviděli, předpovídá vědec.

Zdroj: mzcr.cz, irozhlas.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu