Nové značení potravin vyvolává pochybnosti. Je zavádějící a zvedne ceny, varují odborníci

Domácí 28. října 2021 | 10:14 — Ilona Cílková
Potravinářská komora ČR varuje před povinným zaváděním evropského systému značení potravin pomocí tzv. systému Nutri-score. Ten potraviny označuje na přední straně obalu písmeny A až D a barvami od zelené, přes žlutou až po červenou. Jednoduchost systému je jeho velkou slabinou, varují odborníci.
Nové značení opticky připomíná štítky energetické účinnosti spotřebičů / Shutterstock

Nový systém značení nutriční hodnoty jídla by měl začít platit už příští rok. Na podporu jednodušší orientace na obalech potravin oficiálně vznikla platforma nazvaná Pro Nutri-score, která má třináct členů včetně zástupců lékařských organizací a potravinových výrobců. Na tiskové konferenci představila hodnoty nového nutričního skóre. To pomocí barev popisuje, co daný výrobek obsahuje a jak ovlivňuje zdraví.

O zavádění Nutri-score se hovoří již několik let, proti jeho povinnému používání se staví Agrární komora a Potravinářská komora, rezervovaně se k němu staví také ministerstvo zemědělství. Nutri-score označuje na přední straně obalu potravin písmeny A až E a barvami od zelené přes žlutou až po červenou. Toto značení připomínající semafor zavedla před třemi lety Francie. Používá se také v Belgii či Španělsku a jeho využití od listopadu doporučilo výrobcům i Německo.  

V čem vidí odborníci největší problém? Algoritmus výpočtu dává body za nutričně rizikové živiny, jako jsou cukry, nasycené mastné kyseliny nebo sůl, ale také protibody za žádoucí živiny jako jsou bílkoviny, procento ovoce nebo vláknina. Systém podle komory ale nezohledňuje například velikost porcí.

„Nutri-Score je vypočítán pouze ze sedmi parametrů, z nichž je ale většina součástí informace uvedené na obalech již dnes. Systém nezapočítává obsah vitaminů a minerálních látek, vápník v mléčných výrobcích není zohledněn vůbec. Vznikají tak paradoxy, které jsou pro běžného spotřebitele těžko pochopitelné," vysvětlila mluvčí komory Helena Kavanová s tím, že do zelené, nejzdravější kategorie tak spadnou hranolky, knedlíky, chipsy, kolové nápoje s umělými sladidly či energetické nápoje a další potraviny. Naopak šunku, sýr, olivový olej a maso z lososa najdeme v červených kategoriích, kterým by se měl spotřebitel spíše vyhýbat. 

Nutri-score se nelíbí ani prezidentovi Agrární komory ČR Janu Doležalovi. Podle něj by zavedení tohoto systému mělo za následek hustší informační džungli, ve které by se zákazník hůře orientoval. Současně by podle jeho slov mohlo dojít k prodražení obalového materiálu, jehož ceny se zvyšují už nyní o desítky procent kvůli celosvětové pandemii covidu-19. Na obalech potravin naopak nyní chybí jasná a jednoznačná informace, ve které zemi EU bylo zboží vyrobeno.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy jde o jednoduchý systém, který opticky připomíná štítky energetické účinnosti spotřebičů. Domnívá se, že je jednou ze součástí řešení obezity u obyvatel Česka. Chystáte se v den státního svátku nakupovat? Podívejte se nejdříve, kde bude otevřeno.

Zdroj: food.net.czzpravyaktualne.cz

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu