Kabinet Petra Fialy bude mít víc ministrů, než má ten stávající. A to o dost

Domácí 27. října 2021 | 10:49 — Ilona Cílková
V naprosté většině programových otázek panuje podle vyjednavačů formující se vládní koalice Spolu a PirStan shoda, uvedl předseda občanských demokratů a kandidát na premiéra Petr Fiala. Je podle něj třeba dořešit některé věcné či formulační body nebo to, jakými prostředky dosáhnout deklarovaných cílů.
Nová vláda by mohla mít až 18 členů / Foto: ODS

O struktuře vlády je podle předsedy ODS a kandidáta vznikající vládní koalice na premiéra Petr Fialy stále předčasné hovořit. „Je pár dnů po volbách, vyjednávání ještě musejí nějakou dobu pokračovat," řekl Fiala s tím, že se uvažuje o ministru pro evropské záležitosti a členu vlády, který by se zabýval digitalizací. Musí ale podle Fialy být jasně dané kompetence a role těchto členů.

Už dříve se hovořilo o tom, že by Spolu mělo připadnout devět křesel ve vládě a Pirátům se STAN šest. Koalice ale aktuálně rozdělení ministerstev potvrdit nechtějí. „Počet rozdělení křesel není ještě domluven," řekl Fiala. „V tuto chvíli preferujeme jednání o programu a o celkové struktuře vlády, aby to dávalo smysl," doplnil.

I když lídři stran nově vznikající vlády zatím nechtějí prozrazovat jména budoucích ministrů, už nyní je jasné, že kabinet Petra Fialy bude mít víc ministrů než má stávající Babišův. Ve hře jsou dokonce tři posty navíc, a to ministra pro digitalizaci, pro evropské záležitosti a předsedy legislativní rady vlády. Petr Fiala svým prohlášením potvrdil spekulace, které se už delší dobu objevují v médiích. 

Ve hře je totiž oddělení postů předsedy Legislativní rady vlády (LRV) a ministra spravedlnosti. V současné době obě tyto funkce zastává právě šéfka resortu spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Zmíněné funkce však už v historii Česka byly odděleny, přičemž šéf LRV byl například současně ministrem pro lidská práva, uvádí CNN Prima NEWS. Tlak na vznik samostatného postu předsedy LRV je vyvíjen především ze strany STAN. Starostové a nezávislí by totiž křeslo v rámci jednání s Piráty rádi přenechali právě jim. Konkrétně se mluví o pirátském poslanci Jakubu Michálkovi. Sami Starostové by rádi získali ministerstvo pro místní rozvoj.

Pokud by se spekulace potvrdily, nová vláda Petra Fialy by celkově mohla mít až 18 členů včetně premiéra oproti aktuálním 15 členům. Reálně se kabinet skládá ze 14 osob, protože Karel Havlíček „dočasně“ zastává post na dvou resortech. Nastupující Fialova vláda ví, jak zkrotit covid. Prozradila, co pro občany chystá.

Zdroj: spolu21.cz, cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu