Varování meteorologů se vyplnilo do puntíku. Na Evropu se žene bouře Ignatz

Domácí 21. října 2021 | 09:36 — Ilona Cílková
Jak meteorologové předpovídali, zasáhl Evropu velmi silný vichr. Vichřice hlásí Francie i Německo. Do Česka by měla bouře dorazit dnes a včerejší teplý den tak bude střídat první letošní podzimní větrná bouře.
Včerejší teplý den tak bude střídat první letošní podzimní větrná bouře / Pixabay

Bouře Ignatz, která s sebou přináší extrémně silný vítr, začala řádit. Vichřice hlásí Francie, první se objevily už v noci na čtvrtek. Vichr se žene i na Německo. Spolková země Hesensko hlásí orkán, kdy nárazy větru dosahují rychlosti 117 km/h. Tak silný vítr by měl podle Německé meteorologické služby (DWD) zasáhnout téměř celou zemi. Hrozí i vznik tornád. Silně bude foukat i v Česku.

Ve čtvrtek bude na většině území Česka foukat vítr s nárazy i přes 70 kilometrů v hodině. Na horách bude ještě silnější, dosáhne rychlosti kolem 110 kilometrů v hodině, tedy síly vichřice. Ve Zlínském kraji, v jižní polovině Olomouckého kraje a na východě Jihomoravského kraje by takto silný vítr být neměl. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Podle ČHMÚ bude ve čtvrtek přecházet přes střední Evropu k východu studená fronta. V souvislosti s tím bude ve čtvrtek ráno a dopoledne v Čechách, na Českomoravské vrchovině a k ní přilehlých částech Jihomoravského kraje od západu zesilovat vítr, který v nárazech dosáhne rychlosti 70 až 85 kilometrů v hodině, na horách kolem 110 kilometrů v hodině.

Poslední orkán jsme na území Česka zaznamenaly v únoru 2020 – Orkán Sabina a rychlostí větru na Sněžce 184 km/h. Před silným větrem varují v Německu, ve Francii, v zemích Beneluxu, v Polsku, Rakousku i na Slovensku.

Kvůli jihozápadnímu proudění se nad Česko dostal i oxid siřičitý, který pochází z erupce sopky na Kanárských ostrovech. Jeho vyšší koncentrace zaznamenáváme ve vyšších vrstvách atmosféry. Není to poprvé – nad střední Evropou byl zaznamenán už 19. září. Meteorologové vydali první předpověď na letošní zimu. A máme se na co těšit.

Zdroj: chmi.cz, dwd.de.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu