Volný pád na historický rekord. Česko drží díky Babišovi světový unikát

Domácí 28. září 2021 | 11:16 — Ilona Cílková
Takřka čtyřleté působení Andreje Babiše v roli premiéra se v rámci stávajícího mandátu chýlí ke konci. Podle včera zveřejněného žebříčku tuzemských miliardářů, který sestavil týdeník Euro, disponuje Babiš majetkem čítajícím 68 miliard korun.
Další 1 fotografie v galerii
Vývoj Babišova majetku během jeho let ve vrcholné politice připomíná volný pád / Depositphotos

Týdeník Euro započítává do Babišova majetku holding Agrofert, jehož formálním vlastníkem jsou dva svěřenské fondy Babišovy rodiny. V době Babišova nástupu do premiérské funkce, v druhé polovině roku 2017, týdeník Euro vyčísloval jeho majetek na 111 miliard korun. Týdeník i tehdy započítával do Babišova majetku holding Agrofert. Týdeník to zdůvodnil tak, že „převod akcií na svěřenské fondy je podle nás ‚účelovka‘ a za reálného vlastníka Agrofertu nadále považujeme Andreje Babiše osobně.“ 

Během svého působení v roli premiéra tak Babiš zchudnul o 43 miliard korun, tedy o částku mezi podobně situovanými miliardáři v daném období nadprůměrnou. O její nadprůměrnosti svědčí to, že se v letech 2017 až 2021 propadl ze 2. na 6. místo žebříčku tuzemských miliardářů.

Ještě výrazněji Babiš zchudnul od roku 2014, na jehož počátku do vrcholné politiky vstoupil, tehdy jako ministr financí. Před sedmi lety, kdy coby strážce státní kasy začínal, vyčíslil týdeník Euro jeho majetek na 115 až 130 miliard korun. Přisoudil mu tehdy rovněž druhé místo mezi tuzemskými miliardáři. Pokud vyjdeme z průměru těchto dvou čísel, z částky 123 miliard, Babiš do dnešních dní zchudnul o 55 miliard korun.

To, jak se Babišův majetek vyvíjel v letech 2014 až 2021, zachycuje graf níže. Staví převážně na vyčíslení miliardářova majetku dle metodiky týdeníku Euro, aby byla zajištěna optimální srovnatelnost mezi jednotlivými roky.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy vývoj Babišova majetku během jeho let ve vrcholné politice tedy připomíná volný pád. Česko se tak opět stává světovým unikátem. „Lidé po celém světě totiž v ministerské, ba premiérské funkci zpravidla bohatnou. Český ministr financí, později premiér však nejen nezbohatl, ale zchudl. A nebývale. Jde dost možná o historický světový rekord v rozsahu zchudnutí během zastávání ministerské a premiérské funkce," komentuje ekonom. Babiš v roli premiéra nebývale zchudl.

Zdroj: fxstreet.cz, zpravy.aktualne.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu