Vysoká pokuta za prázdné byty. ČSSD má o řešení bytové politiky jasno

Domácí 27. září 2021 | 08:25 — Ilona Cílková
Předseda ČSSD Jan Hamáček navrhuje bojovat s nedostupností bydlení postihem majitelů neobsazených bytů. Chtěl by tak donutit spekulanty, aby byty pronajali. Částka by měla být kolem tří až pěti tisíc měsíčně.
Hamáček chce pokutu 5000 Kč měsíčně za prázdné byty / Depositphotos

„Pokuta za neobsazené byty bude tolik, aby se spekulantům nevyplatilo spekulovat a místo toho nastěhovali svoje nájemníky. Donutit spekulanty, aby byty pronajali. Částka by měla být kolem tří až pěti tisíc měsíčně," uvedl Hamáček v debatě na CNN Prima NEWS. Dodal, že podobný systém funguje například v Berlíně či Kodani. Na ohlas z publika odmítl, že by se mohlo jednat o znárodňování neobsazených bytů.

Podle Hamáčka kupují byty spekulanti a je nutné tomu zabránit. „Až třetinu bytů kupují spekulanti a ty byty jsou prázdné. Necílíme na lidi, kteří kupují byty dětem a mají jeden nebo dva prázdné byty. Hlavně cílíme na bytové fondy, které mají stovky bytů. Není to jen o pokutách, chceme spekulantům znepříjemnit životy," prohlásil Hamáček již v září. 

Pokuta za dlouhodobě neobsazené byty je součástí programu ČSSD. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a její poradce Matěj Stropnický minulý týden natočili další video, ve kterém se zaměřili na bytovou politiku. "Hustá dvojka" by například chtěla zavést sankce za déle než půl roku neobsazený byt a tím snížit nájmy. 

Lídři politických stran se v předvolební debatě dále vyjádřili k možné legalizaci manželství pro homosexuály. Většina se buď osobně nebo programově za své strany postavila proti legalizaci manželství pro stejnopohlavní páry a to včetně šéfa ANO Andreje Babiše.

Rezolutně proti sňatkům homosexuálů se vyjádřil Tomio Okamura (SPD), Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolora) a Vojtěch Filip (KSČM). Za sebe jako osobu by hlasoval proti také předseda ODS Petr Fiala, ačkoliv jeho koaliční partner TOP 09 je ke sňatkům vstřícný. Naopak jednoznačně pro uzákonění stejnopohlavních sňatků je šéf ČSSD Jan Hamáček, který ale připustil, že sociální demokraté jsou v otázce rozděleni. Také předseda STAN Vít Rakušan radikální změnu práva podporuje, sám takový zákon předkládá. Mám toho plné zuby, říká Maláčová a se Stropnickým vyrazila do boje za záchranu ČSSD.

Zdroj: cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Proč trpíme arachnofobií, co skutečně způsobuje strach z pavouků a lze se této fobie zbavit?

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu