Řidiči, připravte se. Pohonné hmoty v ČR budou déle zdražovat. Toto je důvod

Domácí 23. září 2021 | 10:59 — Ilona Cílková
Kdo se těšil, že bude u čerpacích stanic tankovat levněji, má smůlu. Pohonné hmoty v České republice budou déle zdražovat. Důvod je zřejmý. Svět setřásá obavu z delta mutace.
Pohonné hmoty budou zdražovat i v příštím týdnu / Depositphotos

Pohonné hmoty budou zdražovat také v příštím týdnu, v rozsahu kolem 15 haléřů na litr. Důvodem je růst cen ropy na světových trzích. Ropa typu Brent za posledních čtrnáct dní zdražila o více než pět dolarů na barel, z úrovně 71,30 na více než 76,30 dolaru za barel. Tuto zdražení tuzemští čerpadláři teprve ještě do cen benzínu a nafty v ČR promítnou.

Za růstem cen ropy je zejména to, že mezinárodní obchodníci pomalu, ale jistě setřásají svoji srpnovou obavu z fatálního šíření delta mutace covidu. Spojené státy tento týden oznámily, že ještě letos, nejspíše od listopadu umožní cestování do země očkovaným zahraničním turistům. Na Twitteru o tom informoval ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek. Nový režim po více než roce nahradí systém omezení, která se vztahovala mimo jiné na turisty z Evropské unie a Británie. „USA se otevřou po dlouhých 18 měsících, kdy cestu znemožňoval covid-19,“ napsal Kulhánek.

Koordinátor protiepidemické politiky v Bílém domě Jeff Zients v pondělí podle deníku The New York Times uvedl, že ke změně dojde „ze začátku listopadu“. Cizinci, kteří budou chtít do USA odletět, pak budou muset před nástupem do letadla mířícího na americké území ukazovat potvrzení o dokončeném očkování na covid-19 a k tomu negativní výsledek testu z posledních tří dní. Po příletu pak nebudou muset absolvovat karanténu.

Na zprávu reagovaly růstem například akcie leteckých dopravců, neboť krok povzbudí zejména transatlantickou leteckou dopravu. Intenzivnější letecká doprava samozřejmě povzbuzuje poptávku po palivech, tedy i po ropě.

I přes zdražování platí, že pohonné hmoty v ČR patří k těm levnějším v EU. Navíc vyhlížené zdražování se týká právě i dalších zemí EU, neboť jeho hlavním zdrojem je celosvětový růst cen ropy. Nafta je v celé EU pouze v Bulharsku a Rumunsku levnější než v Česku. V Polsku, na Maltě, v Estonsku, v Lotyšsku, v Lucembursku a v Rakousku je její cena srovnatelná. Ve všech ostatních zemích je nafta dražší. Benzín je v EU levnější než v ČR opět v Bulharsku, Rumunsku, ale také ve Slovinsku, Polsku, v Andoře a v Litvě. Nešvar čerpacích stanic pokračuje. A řidiči v Česku mají stále smůlu.

Zdroj: mzv.cz, kurzy.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu