Tuhle zprávu Češi slyšet nechtějí. Ale musí

Domácí 15. září 2021 | 10:58 — Ilona Cílková
Česká národní banka už tento měsíc asi zvýší úroky nejvíce od roku 1997. Co to znamená? Hrozí, že inflace zdraží hypotéky na desetiletá maxima. Průměrná úroková sazba by tak podle dřívějších odhadů mohla do konce roku vystoupat nad tři procenta.
Další 3 fotografie v galerii
Inflace šplhá vzhůru a Čechy nečekají lehké měsíce / Depositphotos

Hypotéky v Česku zdražují a budou i nadále. Počet sjednaných hypotečních úvěrů i jejich poskytnutý objem se v srpnu oproti červenci snížil. Může za to jednak pokračování růstu úrokových sazeb, jednak postupné nasycování trhu. Přesto hypotéky míří za historickým rekordem a jistě letos prolomí hranici 300 miliard korun.

Průměrná úroková sazba u hypotečních úvěrů v srpnu dosáhla 2,32 procenta. To je o 0,09 procentního bodu více než v červenci. Úvěry na bydlení tedy pokračovaly v nastoleném trendu a dál výrazně zdražily. K dosažení předcovidové úrovně z loňského února jim chybí už jen pár setin procentního bodu.

Zdražení hypoték se projevilo i na zájmu o ně. Oproti červenci klesl počet i objem hypotečních úvěrů zhruba o pět procent. V porovnání s červnem dokonce o čtvrtinu. Přesto jde o nejlepší srpnový výsledek v historii Fincentra Hypoindexu, jež vývoj hypotečního trhu dlouhodobě monitoruje. Banky půjčily 33,73 miliardy korun a sjednaly 10 444 hypotečních smluv.

Bytů je ale stále nedostatek a růst cen v poslední době značně zrychlil. Ekonom Lukáš Kovanda vidí jediné řešení. Stavět více bytů. Nápady některých politiků mohou podle něj být sice nějakým dílčím řešením, ale situaci nezachrání. „Více stavět je jednoznačné řešení, žádné jiné není," řekl Kovanda v pořadu CNN Prima NEWS a připomněl, že poptávka po bytech je daleko vyšší, než jaká je aktuálně nabídka.

Jistým problémem podle ekonoma je, že řada Čechů vnímá nemovitosti jako investici. Oproti například akciím ji považují za jistější. Podle něj je na místě tento stav změnit. „Jediným řešením je zvýšit nabídku, více stavět. A také zatraktivnit jiné druhy investic," myslí si ekonom. Za špatné považuje české vnímání, že je nutné vlastnit byt. „Češi si říkají: ‚Jak já ten byt musím vlastnit.‘ Ale to je anomálie. Je to relikt socialismu," je přesvědčen Kovanda. Inflace vyrazila dech i expertům. Hrozí bouře proti klimatickým cílům EU, varují ekonomové.

Zdroj: lukaskovanda.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu