Stát hodlá pomoci venkovským koloniálům. Poskytne dotace, které je mají udržet nad vodou

Domácí 05. srpna 2021 | 09:01 — Helena Malá
Venkovské obchůdky, ve kterých obvykle seženete nejen základní potraviny, ale i další potřebné věci, v posledních letech ve velkém mizí. Konkurují jim hlavně velká obchodní centra. Jenže právě tyto obchůdky mají nejen své kouzlo, ale pro mnohé obyvatele vesnic představují také často důležité místo ke společenskému setkávání.
Další 3 fotografie v galerii
Ministerstvo průmyslu a obchodu chce pomoci malým obchodům / Depositphotos

Bez pomoci obcí či krajů by se většina venkovských obchůdků ani neuživila. Náklady na jejich provoz totiž často převyšují zisk. Přesto však mají tyto malé obchody svůj velký význam, a to zejména pro starší generaci, pro kterou bývá cesta do vzdáleného supermarketu složitější. A právě proto spustilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR (MPO) program Obchůdek 2021+, který má pomoci malým krámkům přežít.

O podporu z programu Obchůdek 2021+ mohou kraje zažádat od 4. srpna do 29. října 2021. Provozovatelé prodejen s potravinami a smíšeným zbožím v obcích do 1 000 obyvatel, resp. do 3 000 obyvatel, kdy v jednotlivých částech obce nežije víc než 1 000 lidí, v něm budou moci dostat finanční podporu na provoz až 100 000 Kč.

Podporu z programu Obchůdek 2021+ bude možné využít ve všech krajích České republiky kromě hlavního města Prahy. „Díky novému programu Obchůdek 2021+ udržíme obslužnost v obcích do 1 000 obyvatel s tím, že peníze půjdou koloniálům prostřednictvím krajů. Maximální dotace z programu pro jeden koloniál za jeden rok je sto tisíc korun. MPO tak prostřednictvím krajů podpoří obchůdky, které často představují jediná místa, kde se lidé v dané obci mohou setkávat,“ řekl Karel Havlíček.

Systém je docela jednoduchý. „Žadatel o dotaci se obrátí na kraj, ve kterém se malá prodejna nachází, a je to právě kraj, který finanční podporu poskytuje. Kraje a starostové vesnic jsou garancí toho, že se podpora dostane přímo těm subjektům, které ji nejvíce potřebují,“ vysvětlit ředitel odboru podnikatelského prostření a obchodního podnikání Pavel Vinkler s tím, že první výzvu vyhlašuje MPO právě teď, poslední v roce 2025. „Do roku 2025 se v tuto chvíli počítá s celkovou částkou 195 milionů Kč. Podání žádostí i jejich hodnocení probíhá v systému AIS MPO. Chystáme i speciální webovou stránku k programu, kterou spustíme v nejbližší době,“ doplnil Vinkler.

Dotaci může provozovatel obchodu použít například na mzdy, nájem, vytápění, osvětlení, internet či na náklady spojené s akceptací platebních karet. Prodejny se mohou zapojit i do projektu Česko platí kartou, kdy mohou využít platebního terminálu na šest měsíců zdarma. Terminál si mohou vyzkoušet bez jakýkoliv poplatků a pokud jim nepřinese to, co očekávají, mohou ho bezplatně a bez sankcí vrátit. Podrobnosti k projektu jsou na webu www.ceskoplatikartou.cz.

Program Obchůdek 2021+ je financován ze státního rozpočtu ČR. V rámci programu bude MPO vyhlašovat jednotlivé výzvy a kraje si mohou požádat o podporu. MPO krajskou žádost vyhodnotí a vydá rozhodnutí o poskytnutí dotace. Zájemci o dotaci se obrátí na kraje, které pomoc nejprve předfinancují a o proplacení dotace si požádají ex post.

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Faceliftovaný TUCSON se širokou nabídkou motorizací přijel již i na český trh

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu