Stavba domu už levnější nebude. Na ceny materiálu jako před koronavirem zapomeňte, tvrdí experti

Domácí 30. července 2021 | 20:39 — Zuzana Procházková
Stavba vlastního domu nebo rekonstrukce stávajícího se citelně prodraží. Ceny stavebního materiálu, jako například oceli, polystyrenu, izolační vaty nebo dřeva, výrazně vzrostly od začátku roku. Důvodem je jejich velký nedostatek. Experti míní, že ceny proto neklesnou.
Další 3 fotografie v galerii
Výstavba domu se může nyní prodražit až o miliony korun / Depositphotos

Výstavba domu se může prodražit až o miliony korun. Domácnosti, které měly vytvořený projekt rekonstrukce či stavby domu, se tak dostávají do situace, kdy naplánovaný rozpočet zdaleka nestačí. Řešení proto hledají v možném navýšení půjčky, méně pak v redesignu projektu.

Stavba domu prodraží o dva miliony

„Průměrně stavební materiály poskočily o 40 až 50 procent, výrazně nás překvapily například elektroinstalace kvůli zdražení měděných kabelů. Zdražily taky sádrokartony, to znamená izolace i zateplení. Čekáme, že se nám stavba domu prodraží asi o dva miliony korun,“ vyjádřil se k situaci pro Český rozhlas Plus majitel rozestavěného domu za Prahou.

Spolu s manželkou zahájil výstavbu svého rodinného domu v únoru. Když pak došlo k výraznému zdražení stavebního materiálu, museli rozpočet upravit. „Bohužel. Je to začarovaný kruh, protože i stavební firmy si svou marži stanovují procentem z nákladů na stavební materiály, takže si svou marži taky zvýšily,“ doplnil.

Domácnosti navyšují úvěry

Se stejnými problémy se aktuálně potýkají desítky až stovky domácností, které již mají rozestavěné bydlení nebo se k němu chystají. Potvrzují to také banky, kdy klienti potřebují další peníze.

„Snažíme se těmto klientům vyjít individuálně vstříc a většinou jejich hypoteční úvěr navyšujeme skrze úvěr stavebního spoření. Odhadujeme, že se problém týká zhruba sedminy našich klientů, kteří u nás mají hypotéku spojenou s výstavbou nebo rekonstrukcí,“ informoval Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny.

Záleží však, z čeho stavíte

Stavebního materiálu je nedostatek, a proto je jeho zdražení bezprecedentní. Na vině je koronavirová pandemie, kdy se ve světě zpomalila výroba a spousta továren byla zavřených. Záleží však také, z jakého materiálu dům stavíte. „Například rozpočet na dřevostavby je letos až o 60 procent vyšší než loni,“ informoval Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Je řešením čekat?

Zda má smysl se stavbou čekat, je sázka na nejistotu. Petr Smutný, partner poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers, pro CNN Prima NEWS uvedl: „Mezinárodní výroba a obchod se surovinami se na předcovidové úrovně hned tak neobnoví. Přes léto bude růst cen zřejmě ještě pokračovat, i když už ne tak rychlým tempem jako v posledních týdnech. Pak se ceny stabilizují, obávám se ale, že na nákup stavebnin za ceny obvyklé před rokem můžeme zapomenout.“ Dále čtěte: Kriminalisté obvinili lékařku za šíření lží. Jedná se o vakcinační genocidu a pokusy na lidech, prohlašovala.

Zdroj: cnn.iprima.cz, irozhlas.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu