Na Česko se řítí krupobití a přívalové lijáky. V těchto krajích by měli být lidé ve střehu

Domácí 24. července 2021 | 17:13 — Ilona Cílková
Česko zasáhnou během víkendu silné bouře s přívalovým deštěm, krupobitím a silným větrem, vyplývá z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav. Meterologové proto doporučují zabezpečit okna a volně ložené předměty. Na mnoha místech hrozí výpadky elektřiny.
Další 3 fotografie v galerii
Meteorologové varují před kroupami / Depositphotos

Už v sobotu večer se bouře objeví v jižní polovině země a v neděli a noci na pondělí již na celém území České republiky. V neděli naprší až 50 milimetrů srážek, tedy 50 litrů na metr čtvereční. Podle ČHMÚ budeme muset lokálně počítat s přívalovými dešti.

Sklepy i podchody mohou být zatopeny. Silný vítr může polámat větve stromů, během řízení jeďte pomaleji a rozhodně opatrně. Pozor si dávejte všude, nejen na silnici. Očekáváme totiž i nebezpečné blesky a krupobití. Výstraha platí pro: Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Zlínský kraj.

V neděli by měly přijít velmi silné bouřky s přívalovými srážkami kolem 50 mm. Den zkomplikují i kroupy a nárazy silného větru kolem 70 km/h. Kromě možnosti zatopení podchodů, podjezdů a sklepů nás potrápí i silný vítr. Ten může dokonce i vyvracet stromy.

Pozor si musíme dát jak na kroupy, tak na blesky. ČHMÚ doporučuje zabezpečit okna. Výstraha platí pro: Hlavní město Praha, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj, Moravskoslezský kraj.

Lidé by měli zabezpečit okna a dveře, případně skleníky a volně položené předměty venku. Místy může voda při bouřce rychle odtékat ze svahů a zatopit především níže položená místa.

Zdroj: čhmú.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

První československý vůz s klimatizací představoval nevídaný luxus. Inovace, která změnila svět pochází z dílen USA

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu