Obrňte se trpělivostí. Od pondělí dochází k další změně na cestovatelské mapě

Domácí 24. července 2021 | 10:40 — Ilona Cílková
Cestování v době covidové je komplikované a pravidla se mění doslova den ze dne. Letošní dovolená se tak stala doslova adrenalinovým zážitkem. Nárůst nakažených koronavirem a rozmach mutace delta ve světě komplikuje cestovatelské plány mnoha Češek a Čechů.
Další 3 fotografie v galerii
Cestování v době covidové je komplikované / Depositphotos

Podmínky cestování se mění téměř každý den. Kdo je nesleduje, může být na svých cestách nepříjemně překvapený. Již od pondělí dochází ke změně na cestovatelské mapě a některé oblíbené destinace Čechů se přesunou do tmavě červených území s velmi vysokou mírou rizika nákazy koronavirem. Pohorší si i několik dalších států.

Země s velmi vysokým rizikem nákazy

Španělsko se nově zařadilo mezi země s velmi vysokým rizikem nákazy. Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku – nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Ještě před návratem se prokázání bezinfekčnosti vyžaduje pouze v případě, že cestující využije veřejnou dopravu. Platí zde povinnost před příjezdem vyplnit příjezdový formulář. Mezi země s velmi vysokým rizikem nákazy patří dále Kypr, Nizozemsko, Turecko a Velká Británie.

Země s vysokým rizikem nákazy

Sem patří od Portugalsko. Země se před necelými dvěma týdny přesunula ze zemí se středním rizikem nákazy ke státům s vysokým rizikem nákazy. Pro ně platí stejné podmínky jako pro ty s velmi vysokým rizikem nákazy, tedy samoizolace do negativního PCR testu mezi pátým a 14. dnem od návratu. A povinnost před příjezdem vyplnit příjezdový formulář. Mezi země s vysokým rizikem nákazy dále patří Irsko, Kanárské ostrovy, Monako a Řecko.

Chorvatsko přitvrzuje

V Chorvatsku v posledních dnech počty nakažených koronavirem opět rostou. Tamní politici proto zpřísňují podmínky pro vstup do země. Naočkovaní Češi ale mohou být bez obav. „I díky naší iniciativě Chorvati prodloužili dobu platnosti očkování ze 7 na 9 měsíců po druhé dávce. Češi naočkovaní mezi prvními na začátku roku tak budou moci nadále cestovat do Chorvatska s očkovacím certifikátem," napsal v pátek na twitteru ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Pro vstup do země musíte mít buď covid pas, doklad o očkování nejméně 22 dní po první dávce, antigenní test ne starší než 48 hodin, PCR test ne starší než 72 hodin nebo potvrzení o prodělání covidu v posledních 180 dnech. Test nepotřebují děti do 12 let v případě, že cestují se svým zákonným zástupcem. Potřeba je také vyplnit příjezdový formulář. Česko považuje Chorvatsko za zemi s nízkým rizikem nákazy, které označuje zelenou barvou. Pokud se z ní Češi vracejí, musí se do pěti dnů podrobit testu na koronavirus. Do doby výsledků testů není nutná samoizolace. Před návratem by také měli vyplnit příjezdový formulář.

Chorvatsko však bude zřejmě zpřísňovat opatření přímo v zemi. Týkat se to má například hromadných akcí, kam by lidé mohli pouze s potvrzením o bezinfekčnosti. V zemi se kvůli nákaze plošně zpřísňují i podmínky pro vstup do země. „Vzhledem ke zhoršení epidemiologické situace ve Velké Británii, na Kypru a v Rusku bude jako další opatření pro turisty přicházející z těchto zemí vyžadován negativní test na COVID-19, a to bez ohledu na to, zda jsou očkováni či nemoc prodělali," stojí v prohlášení chorvatských úřadů, které cituje web Reuters. Platné bude od 26. července. Další vlna přijde s jistotou. Biochemik ukázal na skupinu obyvatel, která bude velmi ohrožena.

Zdroj: mzvr.cr. plf.uzis.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu