Dvě špatné zprávy o koronaviru najednou. Ani jedna nepotěší

Domácí 23. července 2021 | 16:29 — Ilona Cílková
V Evropě i Česku momentálně převládá rychle se šířící mutace covidu delta, která je podle vědců mnohem nakažlivější. I proto vzbuzuje oprávněné obavy. Navíc se podle posledních zpráv z Izraele ukazuje, že účinnost vakcíny od firem Pfizer a BioNTech klesá.
Další 3 fotografie v galerii
Delta mutace je mnohem nakažlivější, než se čekalo / Depositphotos

Izraelské zdravotnické úřady registrují pokles účinnosti vakcíny od firem Pfizer a BioNTech, která je hlavní používanou vakcínou v Izraeli. Ochrana proti nakažení koronavirem je nyní 37 procent. Ochrana ale stále zůstává relativně vysoká proti závažnému průběhu onemocnění covidem-19 a také proti hospitalizaci.

V Izraeli je plně naočkováno přes 5,2 milionu lidí, kvůli převažující variantě delta ale vláda obnovila část omezení. Podle serveru Ynet byla nedávno nákaza zaznamenána u 5770 lidí s dokončenou imunizací, z nich 495 muselo být hospitalizováno a 123 zemřelo. Tato čísla se týkají období, kdy bylo provedeno 1,1 milionu testů. Ministerstvo zdravotnictví v nové zprávě uvedlo, že ochrana proti nakažení je nyní po očkování 39procentní, proti vážnému průběhu choroby 91procentní a proti hospitalizaci 88procentní. Firmy Pfizer a BioNTech původně udávaly vyšší než 90procentní účinnost svého přípravku proti nákaze. Ynet už před třemi týdny upozornil na snižující se účinnost vakcín proti variantě delta.

Zprávy přichází v době, kdy byla na serveru Virological.org. zveřejněna studie o extrémní nakažlivosti varianty delta. Podle ní má koronavirová mutace delta má až tisíckrát větší virovou zátěž, tedy množství viru v organismu infikovaného, než původní varianta koronaviru, která v roce 2020 odstartovala celosvětovou pandemii.

Rochelle Walenská, ředitelka amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) uvedla, že varianta delta je agresivnější a mnohem infekčnější než kmeny, které se tu šířily dříve. „Je to jeden z nejnakažlivějších respiračních virů, které známe a které jsem za svou dvacetiletou kariéru viděla," řekla ředitelka CDC. Mutace delta v USA během pár červencových týdnů vytlačila předchozí verze koronaviru a nyní tvoří více než 83 procent sekvenovaných případů. Sedmidenní průměr nových případů se oproti předchozímu týdnu zvýšil asi o 53 procent a počet hospitalizací o 32 procent na přibližně 3 500 denně. Ve stejném období vzrostl počet úmrtí o 19 procent na přibližně 240 denně.

„Tento virus nemá žádný důvod polevit a stále hledá další zranitelné osoby, které by nakazil," varovala Walenská.

V Česku vázne sekvenace vzorků i testování pomocí diskriminačních PCR. Šíření delty mutace tak může být mnohem rychlejší, než se zdá. „Delta u nás začínala s pár případy a najednou za pět týdnů úplně převládla. To ukazuje, že ani ten nízký počet případů nejsme schopni zvládnout. Takto špatné to bohužel může být s tou hroznou variantou, která by úplně unikala protilátkám," vyjádřil obavy imunolog před časem i Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd. Údaje o deltě jsou podivné, říká virolog.

Zdroj: ynetnews.com, virological.org, irozhlas.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu