Prezident Zeman šel s pravdou ven. Prozradil, co si myslí o české politické scéně a koho pověří sestavením vlády

Domácí 28. června 2021 | 08:28 — Ilona Cílková
Prezident Miloš Zeman se netají tím, že je dlouhodobým zastáncem amerického modelu, kdy se o moc přetahují pouze dvě strany. Jedna představuje levici a druhá pravici. Koalici Pirátů a STAN a koalici SPOLU považuje za podvod na voličích.
Další 3 fotografie v galerii
Zeman pověří sestavením vlády předsedu nejúspěšnější strany, nikoli lídry volebních koalic / Depositphotos

Koalice podle prezidenta Zemana vznikají až po volbách. „Jestliže nějaká poměrně silná strana si na sebe navěsí dva nebo tři pětiprocentní prťousky, tak je to podvod," řekl Zeman   o volebních koalicích v rozhovoru pro CNN Prima News. V předvolebních průzkumech mají šanci na úspěch dvě koalice, a to Pirátů se Starosty a Spolu, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

I ze strany s pětiprocentní podporou se může podle Zemana stát strana s deseti i 20procentním ziskem. „Nicméně dokud tomu tak není, tak hodit záchranné lano těm, které voliči v podstatě nechtějí, jenom znamená zaplevelovat politickou scénu malými stranami," uvedl. Miloš Zeman má jasno, koho bude v říjnu volit. Jeho hlas dostane hnutí ANO. Před volbami v roce 2017 přitom Zeman orodoval za hlasy pro ČSSD. 

„Jsem takový průzračný člověk, tak vám řeknu, že já budu volit hnutí ANO, a kdybych měl dva hlasy, jako že je nemám, tak můj druhý hlas bude patřit sociální demokracii," prozradil Zeman s tím, že  pokud bude opět volit v Praze, dostane jeho hlas sice hnutí ANO, ale ne přímo Andrej Babiš, který by měl kandidovat ve Středočeském kraji.

ANO dostane Zemanův hlas proto, že podle Zemana odvedlo ve vládě větší kus práce a má tak větší zásluhu například na tom, že se podařilo nastartovat ekonomiku. „Vzhledem k tomu, že v těch dvou stranách, které tvoří vládní koalici, přeci jenom při vší úctě k sociální demokracii, hnutí ANO odvedlo víc práce a to jak na potlačení epidemie, tak na, teď bych ještě neřekl na nastartování ekonomiky, ale minimálně na zabránění tomu, aby se ekonomika zhroutila, a to je velká zásluha," zdůvodnil své rozhodnutí.  

Zopakoval také, že pověří sestavením vlády předsedu nejúspěšnější strany, nikoli lídry volebních koalic, které podle svých slov pokládá za podvod. Na prezidentova slova reagoval sám Babiš. „Má pravdu, že ty koalice jsou účelové. Je to protibabišovské uskupení. Jsou tu dvě uskupení, jejichž cílem je odstranit Babiše z politiky," komentoval premiér v rozhovoru pro CNN Prima News. Babiš rovněž doufá, že volby vyhraje. „Myslím si, že bychom si to zasloužili. Posílal jsem dopis lidem, kde jsem udělal sumář. Naše vláda dostala vir, teď tornádo. Žádná vláda neměla takovou situaci," dodal Babiš k současné situaci. Děsím se chvíle, kdy by se dostali k moci novodobí komunisté, říká Václav Klaus.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu