Středočeský kraj byl logickou volbou, říká Andrej Babiš na svoji kandidaturu

Domácí 23. května 2021 | 09:08 — Ilona Cílková
Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš bude lídrem středočeské kandidátky pro nadcházející podzimní sněmovní volby. Svoji nominaci na post středočeského lídra považuje za logickou, protože v kraji kandidoval i v letech 2013 a 2017. Rozhodne ale podle něj celostátní výbor hnutí.
Další 2 fotografie v galerii
Andrej Babiš povede ANO ve Středočeském kraji / Depositphotos

Volby do Poslanecké sněmovny se blíží a některé strany už mají jasno, koho v krajích postaví na kandidátky. Vládní hnutí ANO sice dosud váhalo, ve kterém kraji nasadí svého šéfa Andreje Babiše, ale nakonec vsadilo na osvědčenou kartu. Premiér bude lídrem ve Středočeském kraji. Babiš byl v čele středočeské kandidátky ANO i při minulých volbách před čtyřmi lety. Letos by se měl utkat například s lídrem ODS Janem Skopečkem, který povede koaliční kandidátku Spolu, nebo předsedou STAN Vítem Rakušanem, jenž bude v kraji volební jedničkou STAN a Pirátů.

„Byla schválena kandidátka, ale celostátní výbor do toho může ještě zasáhnout," upozornila Gabrielová. Zda bude Babiš skutečně lídrem ve středních Čechách, nebo dá přednost Ústeckému kraji, tak podle nové předsedkyně není stále jasné. „Ani my, členové, to nevíme,“ uvedla Gabrielová. Dodala, že slyšela o obou variantách. Babiš se sobotního krajského sněmu nezúčastnil.

Lídři stran ve středních Čechách věří, že premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš v podzimních sněmovních volbách v jejich kraji neuspěje. Podle šéfa STAN Víta Rakušana by prohrál, i kdyby kandidoval v Ústeckém kraji. Lídr ODS Jan Skopeček v reakci uvedl, že udělá vše pro to, aby jím vedená kandidátka Spolu uspěla a byla umožněna změna vlády a premiéra. „Oceňuji, že si Andrej Babiš vybírá kandidaturu podle regionu, kde má Čapí hnízdo. Určitě na to zkusí dostat další dotace," uvedl v nadsázce Skopeček. Připomněl tak premiérovu kauzu kolem dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo na Benešovsku.

„Pro naši koalici se nic nemění, naši kampaň jedeme beze změn dál. Andrej Babiš ve Středočeském kraji prohraje. Prohrál by i s Ivanem Bartošem v Ústeckém kraji. Toho střetu se nebojím, je to výzva," uvedl předseda STAN Vít Rakušan, který ve středních Čechách povede společnou kandidátku STAN a Pirátů. Fiala by byl lepší premiér než Bartoš, ale mám obavy, že lidé nepůjdou k volbám, říká expremiér.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu