Kromě pandemie čeká Evropu další obří problém

Domácí 18. května 2021 | 09:48 — Ilona Cílková
Nová migrační vlna zneklidňuje Evropu. Ukazuje se, že počty migrantů opět pronikavě rostou, zejména na balkánské trase. Nebývale velká vlna nelegálních migrantů míří i z Maroka do Španělska.
Další 3 fotografie v galerii
Nová migrační vlna zneklidňuje Evropu / Depositphotos

Počet migrantů, kteří míří do Evropy, opět stoupá. Za první měsíce roku 2021 jich bylo přes 36 tisíc, což je asi o třetinu víc než za stejné období v loňském roce.

Německý ministr vnitra Horst Seehofer minulý týden varoval, že pokud do Německa každoročně dorazí příliš mnoho migrantů, mohou vyvstat sociální a politické problémy. „Ukazuje se, že počty migrantů opět pronikavě rostou, zejména na balkánské trase," řekl Seehofer. „Musíme něco udělat, aby to opět nenabylo povážlivých rozměrů," míní ministr. V minulosti podle Seehofera příchod utečenců většina společnosti akceptovala. „Když jich ale bylo víc, nastaly sociální a politické problémy," upozornil ministr.

Nebývale velká vlna nelegálních migrantů míří i z Maroka do Španělska. Přibližně 1500 nezletilých osob, stovky mladých lidí a několik rodin překročilo námořní hranici u autonomního města Ceuta u pobřeží severní Afriky. O situaci dohromady asi 5 tisíc migrantů, kteří sami, nebo na primitivních plavidlech plavou v moři, informuje španělský list El País.

Do města se dostaly až 3 tisíce lidí bez dokladů. Podle informací deníku jeden z migrantů cestu nepřežil. Lidé zdolali pobřeží bez většího odporu marockých bezpečnostních složek. Příchod tak velkého počtu nelegálních migrantů za jediný den do Ceuty je ve Španělsku bezprecedentní událostí. Podle zdrojů citovaných španělským deníkem, jde teď o největší počet lidí od začátku celé migrační vlny do Evropy. Na Kanárských ostrovech znamenal nejintenzivnější víkend loni v listopadu 2 tisíce příchozích. Vládní zdroje předpokládají, že je to pouze začátek období masivních odchodů migrantů z Maroka, ať už Maročanů, nebo subsaharských Afričanů.

Znepokojeni jsou i představitelé Itálie. Země chce kvůli velkému počtu migrantů připlouvajících přes Středozemní moře přimět Evropskou unii k tomu, aby uzavřela dohodu s Libyí a poskytla jí finance výměnou za to, že bude uprchlíkům v plavbě do Evropy účinněji bránit.

Podle premiéra Andreje Babiše musí Česká republika migraci řešit mimo Evropskou unii. „Musíme řešit migraci mimo Evropu. Česká republika bude rozhodovat o tom, kdo zde bude žít a pracovat, nikoliv Evropská unie," uvedl pro CNN Prima News. Premiér řekl, že neumí odhadnout, zda se bude opakovat rok 2015. Zdůraznil ale, že se ale nevrátí uprchlické kvóty. „Jsem si jistý, že návrh kvót už se nevrátí. Bojovali jsme proti nim s mým přítelem Viktorem Orbánem a povedlo se nám to. Už s námi souhlasí i státy, jako je Dánsko či Rakousko," uvedl Babiš. Čeká nás obrovský problém, který svět nechce vidět, varují experti.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu