Velký návrat na ministerstvo zdravotnictví. Ve hře je bývalý ministr

Domácí 18. května 2021 | 08:44 — Ilona Cílková
Pod ministrem zdravotnictví Petrem Arenberherem se houpe křeslo. Média minulý týden upozornila na to, že po nástupu do funkce přiznal ke konci roku 2020 mnohonásobně větší majetek a vyšší příjmy, než udával v předchozích letech. Pokud vše dostatečně nevysvětlí, bude muset ministerský post zřejmě opustit.
Další 3 fotografie v galerii
Andrej Babiš již avizoval, že by měl krajním případě pro nového ministra měl kam sáhnout / Depositphotos

Pemiér Babiš již v pátek uvedl, že ministra na osobním jednání požádal, aby věci do detailu vysvětlil. „Je to pochybení, je to špatně a musí to vysvětlit. Já určitě dokončím nějakou kontrolu hospodaření nemocnice, kde byl ředitelem, abychom se přesvědčili, že je všechno v pořádku," řekl premiér.

Ministryně financí Alena Schillerová již pověřila své podřízené, aby hospodaření vinohradské nemocnice prověřili zatím z veřejných registrů a z mediálních výstupů. „A pokud dospějí k závěru, že je to nutné provést, tak já podepíši mimořádnou kontrolu hospodaření vinohradské nemocnice," řekla při návštěvě celního úřadu v Jihlavě řekla. Je to podle ní v kompetenci ministerstva financí.

Prezident Zeman v rozhovoru na Frekvenci 1 avizoval, že je připraven Arenbergera odvolat, pokud o to požádá premiér Babiš. Ze slov Andreje Babiše vyplývá, že by měl krajním případě pro nového ministra "měl kam sáhnout". Vrátí se do čela ministerstva zdravotnictví Roman Prymula? On sám doufá, že se o jeho jméně neuvažuje. Pokud by ho o to ale požádal přímo prezident Miloš Zeman, zamyslel by se nad tím. „Kdyby mě o to požádal pan prezident, zamyslel bych se, ale určitě by to nebylo s radostí," řekl CNN Prima NEWS Prymula. „Když dostanu tento dotaz, budu o tom přemýšlet, ale myslím si, že není na stole," dodal současný poradce prezidenta Zemana. 

Exministr přiznal, že je ze zpráv kolem nesrovnalostí v Arenbergerově majetku je v šoku.„Vypadá to děsivě. Jsem v šoku, že k tomu vůbec dochází. Nemám vnitřní zprávy, ale navenek to dělá dojem, že ty příjmy snad ani nedaní. Myslím si, že už tam po těchto zkušenostech ani nikdo nepůjde," zhodnotil stav hledání už případného pátého ministra. „Všichni, kdo byli oslovení třeba z úrovně fakultních nemocnic, řekli ne už před Arenbergerem. Po této zkušenosti si myslím, že se jejich ochota vykonávat tuto funkci rozhodně nezvýšila. Ministr Arenberger za pár dnů skokově rozmnožil svůj majetek. Může ho to stát křeslo.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu