Fiala by byl lepší premiér než Bartoš, ale mám obavy, že lidé nepůjdou k volbám, říká expremiér

Domácí 15. května 2021 | 11:29 — Ilona Cílková
Kdo bude budoucím českým premiérem, se rozhodne až po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny. Zatím je největším favoritem na post premiéra předseda Pirátů Ivan Bartoš. Expremiér Mirek Topolánek to ale vidí jinak.
Další 3 fotografie v galerii
Podle Topolánka se dá společné vládnutí koalic Spolu a Pirátů a STAN zvládnout / Depositphotos

„Z hlediska celoživotní přípravy a jakýchsi dovedností by Petr Fiala mohl být lepší premiér než Ivan Bartoš," uvedl Topolánek v rozhovoru pro Český rozhlas. Expremiér ale zároveň vyjádřil obavu z toho, že lidé nepůjdou k volbám. Důvod je nasnadě. Nebudou mít totiž koho volit. „Pravicový volič, který by jako libertarián volil nějaké Svobodné a jako konzervativec by volil pidi strany, které už ani neexistují, tak tudy cesta nevede. Takže se rozhodujete ne mezi dobrem a zlem nebo mezi dobrým a ještě lepším, ale mezi špatným a ještě horším. Podle svých osobních preferencí budete volit toho, kdo by vám nejmíň vadil," řekl Topolánek.

Jak se dívá na spojení koalic Spolu a Pirátů a STAN? Je možné, aby se oba subjekty dohodly a sestavily fungující vládu? „Umím si představit vládu obou koalic. Musím si ji umět představit," říká Topolánek a připomíná, že v poměrném systému je téměř vyloučeno, aby vládla jedna strana, tudíž nikdy nemůže plně splnit svůj program.

„Speciálně po úpravě volebního zákona, když nebude mít vítězná strana tu bonifikaci, kterou dostane v rámci přepočtů, to pokládám za vyloučené. Z povahy volebního zákona a systému je zřejmé, že vždy dochází ke koalicím. To znamená, že žádná strana nikdy nemůže, nemohla, ani do budoucna nemůže splnit svůj volební program. To je něco, co nepochopili ani voliči a členové ODS po roce 2006," míní bývalý expremiér.

Podle Mirka Topolánka bude společné vládnutí koalic Spolu a Pirátů a STAN velmi složité, ale zvládnout se to dá. „Říkám jim koalice Pista, Piráti a Starostové. To je cesta v poušti. A doufejme, že vede k oáze a nebude to trvat čtyřicet let. Ale o tom žertuju," vtipkoval Topolánek v Českém rozhlase. 

On sám má s podobnou koalicí zkušenost. „Zažil jsem naprosto bizarní koalici se Zelenými a lidovci. A v té vládě to docela fungovalo. Bylo to dáno tím, že tehdy šéf zelených Martin Bursík v sázce na městské liberály nejen s ekologickým, ale celostátním programem naplňoval charakteristiku městské liberální strany. Více pro mladé než pro starší. A Piráti se tomu blíží, akorát jsou ujetí víc do progresivistických témat," připomíná Topolánek. Podle bookmakerů je o novém premiérovi i prezidentovi rozhodnuto.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Solární revoluce ve světě chytrých hodinek! Objevte hodinky nabíjené solární energií

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu