Obrovský problém. Z Brazílie se stala koronavirová laboratoř ohrožující celý svět

Domácí 11. dubna 2021 | 11:31 — Ilona Cílková
Nakažlivější brazilská mutace dorazila do Česka. Podle expertů je varianta P1 nejen nakažlivější, ale je nebezpečná i v mnoha jiných ohledech. I proto je nutné rychle najít přenašeče, jinak hrozí další vlna epidemie.
Další 3 fotografie v galerii
Z Brazílie se stala laboratoř pod širým nebem / Depositphotos

Brazilská varianta P1 se již šíří po světě včetně České republiky. Ústeckým hygienikům začala nyní detektivní práce, neboť trasování kontaktů dvou nakažených jedinců na Děčínsku přenašeče neodhalilo. Ministr zdravotnictví Petr Arenbergr doufá, že se jedná pouze o ojedinělý výskyt. Pokud ne, znamenalo by to pro Českou republiku další problém. 

Podle expertů je brazilská mutace extrémně nakažlivá a v některých případech má i nezvykle vysokou míru úmrtnosti. V Brazílii denně zemřou zhruba 4000 lidí. Úmrtnost je tak vysoká, že se v zemi nestíhá ani pohřbívat. Varianta P1, která byla detekována ve městě Manaus, způsobila obrovskou katastrofu. Vědci ale tento týden upozornili na potenciální novou variantu, která by se mohla šířit v dalším brazilském městě Belo Horizonte. Známá je také virová linie P 2, která byla poprvé odhalena v Riu de Janeiru. Jen v Brazílii jich ale kolují stovky dalších a vědci varují, že čím víc se bude virus v populaci šířit, tím je vznik nových mutací pravděpodobnější.

Brazilské nemocnice ve velkých městech kolabují, jednotky intenzivní péče bojují s akutním nedostatkem míst a kapacity docházejí také řadě hřbitovů. „Brazílie se stala laboratoří pod širým nebem," varuje jeden z brazilských lékařů. Vzhledem k nebývalému rozsahu epidemie, neodpovídajícímu tempu vakcinace i přístupu brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, volají tamní experti po mezinárodní pomoci.

Epidemiolog Pedro Hallas považuje aktuální situaci za hrozbu pro globální veřejné zdraví. „Samozřejmě jsme hrozbou sami pro sebe, epidemie se vymkla kontrole a lámeme rekordy každý den. Ale jsme také rizikem pro celosvětové veřejné zdraví, protože jsme takřka továrnou na nové varianty viru," řekl Hallal.

Co víme o brazilské mutaci? Odborníci ji detekovali v blízkosti Sao Paula a rozšířila se do řady zemí po celém světě. Podle tamního vědeckovýzkumného institutu Fiocruz je brazilská mutace až třikrát smrtelnější pro mladší lidi, navíc se mezi nimi šíří také rychleji. Případy nákazy covidem-19 mezi brazilskými třicátníky vzrostly od začátku ledna o 565 %, uvádí se ve zprávě. V případě čtyřicátníků se nárůst nakažených pacientů zvýšil o 626 %, u padesátníků zaznamenali zvýšení o 525 %. Přibyly navíc také důkazy, že tato mutace s označením P1 zvyšuje riziko úmrtí u mladších nemocných. Brazilská mutace znepokojuje vědce. Je v mnoha ohledech nevyzpytatelná.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu