Rozvolnění v nedohlednu. Odborníci varují před pátou vlnou

Domácí 07. března 2021 | 10:40 — Ilona Cílková
V České republice přibylo během soboty 9066 potvrzených případů nakažených SARS CoV-2. Jedná se o třetí nejvyšší víkendové číslo od začátku epidemie. Počet pacientů, kteří jsou momentálně s nemocí hospitalizováni, je 7 899, z toho 1 722 je v těžkém stavu.
Další 3 fotografie v galerii
Představa, že se všechno brzy uvolní, není reálná / Pixabay Gerd Altmann

Již několik dnů přitom platí zvýšená opatření. Na jaká čísla se můžeme dostat po třech týdnech platnosti omezení? Podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka by se za předpokladu, že opatření budou fungovat a poběží testování ve firmách, měla křivka rychle otočit a začít klesat. Méně optimistický scénář hovoří o tom, že budeme na stejných číslech, jako když opatření začínala, ale už bude patrná jejich sestupná tendence.

„Optimistická varianta, která závisí na míře dodržování opatření, předpokládá, že budeme výrazně pod těmi čísly, kdy opatření začínala. Nicméně ani v takovém případě nelze očekávat nějak neřízené rozvolnění," řekl Hamáček pro Právo. Podle něj není představa, že letošní Velikonoce proběhnou v normálním režimu, reálná.

„Představa, že se všechno uvolní, není reálná. Klíčová budou čísla na konci března. Když uvidíme, že vše funguje a čísla klesají, tak doufám, že to nikdo nebude chtít zkazit urychleným uvolněním. Současně ale budeme hledat možnosti, jak ty Velikonoce udělat co nejsnesitelnější, uvedl ministr.

O rozvolnění kolem Velikonoc mluvil i epidemiolog Rastislav Maďar. Podle něj se Česko na začátku dubna může přiblížit kolektivní imunitě, a to díky promoření a očkování. Pokud by vycházela česká očkovací strategie a do začátku dubna by se naočkovalo půldruhého milionu lidí, mohla by mít v České republice protilátky na covid téměř polovina dospělé populace.

„Aby se mohlo bezpečně ve vlnách v následujících měsících rozvolňovat a my jsme se nemuseli vracet zpět k restrikcím, tak bychom se museli dostat pod tisíc nově nakažených denně v týdenním průměru. Měla by klesnout vysoká pozitivita testů. Neměla by být mezi 20 a 40 procenty. Ideál by bylo kolem 5 až 7 procent. Ale tam se ještě jen tak rychle nedostaneme," řekl Maďar v rozhovoru pro Idnes.cz. Podle něj Česko nemůže rozvolňovalo za horších podmínek, například při denních nárůstech kolem 4 až 6 tisíc a při pozitivitě testů nad 20 procent. To by způsobilo pátou vlnu epidemie. 

Ministr zdravotnictví Jan Blatný připustil rozvolnění po 21. březnu. O něco skeptičtější je šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Ten si myslí, že větší rozvolnění nastane, stejně jako vloni, až v květnu a červnu. „Nedá se nic dělat, možná, že jsme to společně celá země zvorali v minulých týdnech a měsících, teď to ještě bude celý duben, možná déle, zavřené. S rozvolněním bychom měli počítat až od května nebo od června," říká Dlouhý webu Seznam Zprávy.

Že by šíření viru zpomalilo lepší počasí nepředpokládá ale exministr zdravotnictví Roman Prymula. „Klimatické podmínky ukazovaly, že v letních měsících intenzita šíření klesla asi o čtyřicet procent. Kdybychom to zprůměrovali s ohledem na britskou, jihoafrickou a další mutace, tak by se tento efekt de facto vyrušil. Mutace má plusový efekt, letní sezona minusový, to by znamenalo, že by se virus šířil podobně jako tomu bylo v první vlně," uvedl Prymula pro Lidovky.cz. Česko je v katastrofické situaci. Tři týdny současného lockdownu nepomůže, varují experti.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu