To nevypadá vůbec dobře. Svět děsí nové mutace

Domácí 27. února 2021 | 14:33 — Ilona Cílková
Mutace koronaviru, kterou vědci poprvé odhalili loni v prosinci ve Velké Británii, je nyní v Evropě dominantní a s největší pravděpodobností časem převládne na celém světě. Objevují se ale stále nové nebezpečné mutace, o kterých vědci vědí příliš málo, a panují obavy, že na ně nebudou zabírat současné vakcíny.
Další 3 fotografie v galerii
Objevují se stále nové nebezpečné mutace / Depositphotos

O šíření nebezpečné mutace informoval Ústav epidemiologie a molekulárního výzkumu v Mexiku. Podle ředitele mexického ústavu José Ernesta Ramíreze stojí nová mutace koronaviru až za 87 procenty zkoumaných únorových nákaz v zemi. Mutace byla v Mexiku zaznamenána poprvé loni v říjnu a podle Ramíreze má potenciál se rychle šířit.

Nové mutace viru hlásí i USA. Jedna z nich se objevuje u lidí v různých čtvrtích New Yorku. Odborníci ji pojmenovali B.1.526. Upozornil na to web americké CNN. Mutace je velmi podobná jihoafrické variantě a do jisté míry by mohla být odolná i vůči vakcínám. „Zaznamenali jsme nárůst výskytu od konce prosince do poloviny února. Za poslední dva týdny to byl alarmující nárůst 12,7 procenta," píše tým z lékařské fakulty Kolumbijské univerzity ve své zprávě.

Dětská národní nemocnice ve Washingtonu hlásí, že má v péči velmi nemocného novorozence, u nějž byla zjištěna nejen další varianta nového typu koronaviru, ale i to, že množství virových částic je 51418krát vyšší než u ostatních malých pacientů. Uvedl to deník The Washington Post. Podle listu není zatím zřejmé, jak nebezpečná může tato nová varianta být. Podle předběžné studie zaměřené na variace koronavirů u dětí se v databázi objevilo dosud osm dalších případů této varianty.

V úterý experti informovali o další variantě viru, která se zdá být na vzestupu v Kalifornii. Obávají se, že může být nejen nakažlivější, ale také způsobit závažnější onemocnění. Stejně jako zprávy z New Yorku je jejich výzkum ve velmi rané fázi. 

Mutování virů je podle expertů běžné, ale některé nové varianty mají zvláštní vlastnosti, kvůli nimž se například stávají nakažlivějšími. Právě ty je třeba sledovat. Mnozí odborníci se u nových mutací viru obávají, že na ně nebudou účinkovat vakcíny vyvinuté proti původní verzi koronaviru. Pandemii můžeme porazit jen jediným způsobem, radí vědec.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu