Takovou situaci Česko ještě nezažilo. Na výročí pandemie hrozí nejhorší období za celý rok

Domácí 24. února 2021 | 15:07 — Ilona Cílková
Situace v Česku je extrémně špatná a je potřeba zpřísnit dosavadní opatření. Pokud to podle premiéra neuděláme, čekají nás příští dva až tři týdny obrovské problémy ve zdravotnictví, které funguje na pokraji sil.
Další 3 fotografie v galerii
Čekají nás pekelné dny z hlediska zdravotnictví, říká Babiš / Archiv A. Babiše

Koronavirus je podle Andreje Babiše v současnosti mnohem nebezpečnější než v první vlně. Lidé navíc často opatření nedodržují. I proto je důležité přijmout restrikce à la první vlna. Jinak to nepůjde. „Není kontakt, není přenos, ale bohužel po tom období jsou lidi frustrovaní a chtějí normálně žít, ale k tomu si musíme ještě chvilku počkat," uvedl premiér Babiš. 

Situaci v Česku označil premiér za extrémně vážnou a vyloučil, že by se 1. ani 3. března měly vrátit děti do škol. „Apeluji na všechny, že takovou situaci jsme tady skutečně ještě neměli. 1. března to bude rok od začátku pandemie a bohužel to vypadá, že právě na výročí bude u nás situace nejhorší za období toho dramatického roku," dodal šéf hnutí ANO. „Jediné řešení je očkování. Do noci jsem zde seděl se zástupci praktických lékařů a Všeobecné zdravotní pojišťovny, abychom ho urychlili. Máme 174 očkovacích míst, je dohodnuté, že se od 1. března otevírá kategorie 70+ a také budeme očkovat učitele," věří Babiš.

Zpřísněná protiepidemická opatření na večerním jednání vlády předloží ministr zdravotnictví. Podle Babiše se Česko víceméně vrátí k pravidlům z období tzv. první vlny. „Musíme takto reagovat. Nemá to jiné řešení. Konkrétní řešení budou à la první vlna," vysvětlil.

Cíl, jak zkrotit pandemii, si stanovily více než čtyři desítky odborníků v manifestu Čtyřicet dní pro zdraví lidí a ekonomiky. V manifestu radí, jak potlačit šíření koronaviru. Současná opatření podle nich totiž nestačí. Více než 100 lidí denně podle nich umírá naprosto zbytečně. Pod manifest se podepsali například vědec Jan Kulveit, lékař a odborník na testování Marián Hajdúch nebo imunolog Václav Hořejší či matematik René Levinský a desítky dalších. Kritizují aktuálně nastavená opatření, která podle nich naprosto nedávají smysl.

„Pokračování v tomto samém přístupu nedává smysl. Počet nakažených stále roste, více než sto lidí za den umírá zbytečně a tisíce lidí trpí v nemocnicích ve vážném stavu," píšou v manifestu. Tento stav podle nich ničí také ekonomiku, poškozuje drobné živnostníky a negativně se odráží na vzdělání. Varují i předtím, co se už pár dnů zdá patrné, tedy rezignací na celou situaci, a považují za nepřijatelné, aby se touto cestou stát vydal. „Řešením není kapitulace. Není možné, aby zdravotní katastrofu, kterou tato země nezažila mnoho generací, řešil každý sám za sebe, jak o tom uvažuje ministerstvo zdravotnictví," uvádí se v manifestu. Máme problém, hlásí vědci. Získanou imunitu nabourávají nové mutace.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu