Česko razí odlišnou cestu v nošení roušek. Je to kontraproduktivní, tvrdí experti

Domácí 24. února 2021 | 08:36 — Ilona Cílková
Epidemiologové v USA kvůli novým mutacím koronaviru doporučují lidem nosit dvě roušky najednou. Nejlepší a nejjednodušší ochrana je, pokud si přes jednorázovou ústenku dáte ještě látkovou. Ne ovšem dvě chirurgické roušky, tak jak nařídilo ministerstvo zdravotnictví.
Další 3 fotografie v galerii
Nejlepší a nejjednodušší ochrana je to, pokud si přes jednorázovou ústenku dáte ještě látkovou / Depositphotos

Metodě takzvaného double maskingu se věnovala nedávno zveřejněná studie amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí. Ze studie plyne, že více vrstev může výrazně snížit riziko nákazy. Dvě roušky podle amerických vědců zablokují až 92,5 procenta kapének. Vždy se ale jedná o kombinaci látkové a chirurgické roušky.

Ředitelka amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí Rochelle Walenskyová upozorňuje, že respirátory FFP2 jsou nepohodlné a mohou tak širokou veřejnost odrazovat od důsledného nošení. Vyzývá Američany, aby si vybrali dobře padnoucí roušky se dvěma nebo více látkami, které se dají vyprat a jsou prodyšné. „Nejlepší a nejjednodušší ochrana je to, pokud si přes jednorázovou ústenku dáte ještě látkovou. Lze si také vytvořit třívrstvou ochranu s filtrem. A to tak, když vložíte vakuový sáček mezi dvě pevně tkané textilie," doporučuje Walenskyová.

Dvě jednorázové roušky ale podle českých i zahraničních expertů nezabrání šíření koronaviru a jedná se spíše o kontraproduktivní opatření. Aby roušky mohly fungovat, musejí být správně nasazeny přes ústa i nos a měly by co nejlépe přiléhat. Podle profesora molekulární buněčné biologie a genetiky Libora Grubhoffera neznamenají dvě roušky automaticky těsnější ochranu, která zabrání úniku kapének. To potvrzuje i evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr. „Dvě zdravotnické roušky budou zaručeně podfukovat víc než jedna," uvedl.

Vláda rozhodla o povinnosti nosit respirátory či dvě chirurgické roušky položené na sobě od půlnoci ze středy na čtvrtek. Týká se to obchodů, veřejné dopravy zastávek hromadné dopravy, nemocnic, ambulancí či provozoven služeb. Výjimku mají děti do patnácti let, těm bude stačit jedna chirurgická rouška, látková ale nikoli. Tolerance k látkovým rouškám bude podle ministra zdravotnictví Jana Blatného venku jen do konce měsíce. V obchodech ani ve veřejné dopravě ale nebude tolerance vůbec. Pandemii můžeme porazit jen jediným způsobem, radí vědec.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu