Situace u nás je extrémně vážná. A svět straší nové mutace

Domácí 21. února 2021 | 08:38 — Ilona Cílková
Situace v České republice se i nadále zhoršuje. Za sobotu laboratoře odhalily 6 755 nově nakažených, což je nejvyšší sobotní přírůstek od 9. ledna. Špatnou zprávou je i to, že se v Česku velmi rychle šíří tzv. britská varianta. Ta se nejen rychleji šíří, ale nakažený člověk je infekční delší dobu.
Další 3 fotografie v galerii
Svět straší stále nové a nové mutace / Depositphotos

Jak ukazují poslední výzkumy, rychlejší šíření nemusí být jedinou vlastností, kterou britská varianta koronaviru mění průběh epidemie. Jsou první signály o tom, že kvůli ní může být nakažený člověk infekční delší dobu. Dříve platilo, že do 10denní karantény musí každý, kdo se s nakaženým covidem viděl déle než 15 minut a byl s ním blíže než dva metry, a to i když měl negativní test na covid. Od minulého týdne hygienici posuzují rizikové kontakty přísněji.

Kvůli britské mutaci už 15minutové pravidlo neplatí. Hlavní hygienička Jarmila Rážová vydala krajským hygienickým stanicím pokyn, že do karantény a na test má jít každý, kdo neměl respirátor nebo chirurgickou roušku. Látková rouška nebo šátek nestačí.

A pokud získá hygiena podezření, že člověk byl v kontaktu s nakaženým britskou, jihoafrickou nebo brazilskou mutací, půjde do karantény nehledě na to, zda měl roušku nebo respirátor, což platí i pro očkované. Hygiena by ovšem měla každý případ posuzovat zvlášť.

Svět ale nestraší jen britská mutace. Vědci v USA dokázali zaznamenat celkem sedm variantů koronaviru se stejným genetickým písmenem. Vyskytují se po celé zemi a zatím není jasné, zda jsou nakažlivější. Vyplývá to z nové vědecké studie. „Souběžná evoluce a na sobě nezávislý původ stejného viru jsou silnými důkazy toho, že se koronavirus dokáže adaptovat. Jako evoluční biolog mohu říct, že takový vývoj pro člověka nevěstí nic dobrého,” uvedl vedoucí výzkumu Vaughn Cooper.

„S touto mutací se zjevně něco děje,” uvedl virolog Jeremy Kamil z Centra zdravotnických věd při univerzitě v Lousianě. Vědci se obávají, že tato mutace může viru ulehčit vstup do lidských buněk. Všechny viry přitom patří do stejné linie a po vložení genomu do online databáze používané vědci po celém světě zjistili, že to samé se objevilo i v jiných zemích. Není zatím jasné, kdy a kde se tyto mutace začaly šířit. S omezeným sekvenováním genomu totiž není snadné určit, jaké mutace v populaci převládají.

Další mutace byla zjištěna v Japonsku v oblasti Kanto na východě země. I ona má nebezpečnou mutaci E484K, která umožňuje viru čelit některým protilátkám a snižovat účinnost vakcín. V pátek o tom informovala podle agentury Reuters japonská vláda.

Varianty se záměnou E484K, kdy kyselinu glutamovou nahradil lysin, jsou považovány za rizikovější, umožňuje to zmutovanému koronaviru uniknout nejméně jedné z protilátek. Tato záměna, která se objevila u jihoafrické i obou brazilských mutací, snižuje účinnost vakcín. V Japonsku bylo zatím detekováno 151 případů nákazy britskou, brazilskou a jihoafrickou mutací. Britská se rychleji šíří, ale nemá záměnu E484K. Nejen britská a jihoafrická. V Česku se šíří jiná nebezpečná mutace, varují vědci.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu