Vakcíny nejsou a zatím nebudou. Blatného to překvapilo, návrh Prymuly na řešení situace odmítá

Domácí 27. ledna 2021 | 15:25 — Ilona Cílková
Některé české nemocnice musely zastavit očkování první dávkou vakcíny proti nemoci covid-19. Kvůli malým dodávkám jim to nařídilo ministerstvo zdravotnictví. Ještě minulý týden přitom ministr Blatný před podobným postupem varoval.
Další 3 fotografie v galerii
Dodávky vakcín mají velké zpoždění / Depositphotos

Před pár dny ministr Blatný nesouhlasil s postupem nemocnic, které si část zásilek schovávaly do zásoby. Nemocnice si chtěly být jisté, že budou mít dostatek vakcín na druhou dávku. „Nemyslím si, že by někdo apriori měl nebo musel schovávat a někde shromažďovat dávky vakcíny. To věřím ale, že se neděje. Nemáme takovou indicii," uvedl Blatný koncem minulého týdne. 

Ministr zřejmě dobře neodhadl situaci a dnes ministerstvo zdravotnictví doporučilo přerušit očkování 1. dávkou vakcín. Měly by být rovněž zastaveny rezervace termínů na očkování.  „Na videokonferenci s hejtmany, ministerstvem zdravotnictví a panem premiérem padl jasný pokyn. Vakcín je v současné době málo a na řadu přichází ti, kteří potřebují přeočkování, a pro ně vakcíny musíme mít. Očkování bude zpomaleno, někde až pozastaveno," řekla Radiožurnálu středočeská hejtmanka Petra Pecková. Kraje si tak nyní musí propočítat, jak naložit s dostupnými dávkami.

Doporučení ministerstva zdravotnictví přerušit očkování potvrdila následně i mluvčí resortu Barbora Peterová. „Přerušení očkování první dávkou a pozastavení rezervací na očkování první dávkou doporučuje ministerstvo zdravotnictví utlumit po dobu následujících 14 dnů," uvedla mluvčí.

Dodávka vakcín od firmy Pfizer se má v zemích Evropské unie v příštích týdnech oproti původním plánům snížit asi o pětinu. „Očkování běží, nicméně máme problémy s dodávkami. Ty jsou kráceny na 60 až 80 procent, platit by to mělo ještě dva týdny. Poté by se měly vrátit na původní úroveň," řekl po středečním jednání Ústředního krizového štábu jeho předseda Jan Hamáček. 

Nedostatek vakcín by mohl vyřešit nákup ruské vakciny Sputník V. Podle bývalého ministra a současného poradce premiéra Romana Prymuly by měla sama Česká republika nakoupit vakcíny proti koronaviru a nespoléhat pouze na Evropskou unii. S premiérem bude diskutovat, zda nenakoupit v EU zatím neschválenou ruskou vakcínu Sputnik V. Ministr zdravotnictví Jan Blatný tuto variantu zatím důrazně odmítá. Pro Českou televizi pak uvedl, že není takový nedostatek vakcín, aby se muselo přerušit očkování. Ministr Blatný to schytává ze všech stran. Nerozumí pandemii a resort absolutně nezvládá.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu