Ministr Blatný to schytává ze všech stran. Nerozumí pandemii a resort absolutně nezvládá

Domácí 26. ledna 2021 | 15:09 — Ilona Cílková
Česká republika je epicentrem covidu v celé Evropě a situaci jednoznačně nezvládá. Přesto ministr zdravotnictví Jan Blatný stále nebere epidemii dostatečně vážně. Myslí si to řada odborníků, lékařů a epidemiologů.
Další 3 fotografie v galerii
Blatný podle vědců nerozumí kontrole pandemie a virových onemocnění / Česká televize

Ostrý střet se odehrál na televizních obrazovkách v neděli v Otázkách Václava Moravce. Ministr Blatný čelil kritice prezidenta Lékařské komory Milana Kubka. „Já jsem čekal, že tady budeme přesvědčovat veřejnost o tom, jak je důležité bojovat s epidemií, kterou jsme v ČR naprosto nezvládli. 15 tisíc mrtvých, to je tragédie, která nemá v naší národní historii obdoby," uvedl Kubek ke slovům Blatného o započtení obětí dopravních nehod mezi úmrtí lidí s covid-19. „Takhle přece nemůžete vést zdravotnictví,“ opřel se Kubek do Blatného. 

Sám Blatný čelil dotazu i na to, zda některé okamžiky, které již ve funkci zažil, byly natolik těžké, že by uvažoval o konci. 

Za výborného onkologa a lékaře považuje Blatného i imunolog Zdeněk Hel. Ale i podle něj vedení resortu a hlavně boj s pandemií koronaviru nezvládá dobře. „Bohužel, jak pan Blatný, tak ostatní z vedení ministerstva zdravotnictví nejsou odborně dostatečně vybavení na to, aby se zabývali reakcí na nemoc COVID-19," uvedl Hel pro CNN Prima NEWS.

Podle Hela Blatný nerozumí kontrole pandemie a virových onemocnění. Skupina na ministerstvu zdravotnictví pod vedením Blatného nemá kontakt s vědeckou literaturou a odmítá data, která jsou celosvětově uznávaná. Vedení ministerstva zdravotnictví a potažmo i českého boje proti koronaviru má na řešení pandemie jiný názor než řada světových vědců. „Jsme v zajetí tohoto názoru," uvedl uznávaný imunolog z Iniciativy Sníh.

Je tedy potřeba vyměnit ministra zdravotnictví? Podle Hela si premiér Babiš dobře uvědomuje, že je velice důležité v současné době přijmout nějaké radikální řešení, protože opravdu patříme mezi nejhorší v Evropě a bohužel i mezi nejhorší na světě. 

Zdeněk Hel je jedním z představitelů Iniciativy Sníh sdružující lékařské a vědecké osobnosti v boji proti pandemii koronaviru. Iniciativa se sama označuje za apolitický a nezávislý tým expertů. Kromě Hela patří mezi členy také další imunolog Václav Hořejší, prezident České lékařské komory Milan Kubek, evoluční biolog Jaroslav Flegr a řada dalších odborníků. Na rozvolnění zapomeňte. Kvůli novým mutacím je svět ve střehu. Obavy jsou na místě, varují experti.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu