Britská mutace představuje větší nebezpečí, než se předpokládalo

Domácí 23. ledna 2021 | 06:26 — Ilona Cílková
Premiér Boris Johnson v pátek na tiskové konferenci ohlásil, že britská mutace koronaviru může být smrtelnější než původní varianta. Zatímco při nákaze původní variantou umíralo v průměru deset lidí z tisíce, u nové mutace je to 13 lidí.
Další 3 fotografie v galerii
Britská mutace koronaviru může být smrtelnější než původní varianta / Depositphotos

Dobrou zprávou je, že vakcína, kterou se v Británii očkuje, je účinná proti všem variantám covidu. Britská mutace koronaviru se nevyhnula ani České republice. Zdravotníci ji zaznamenali v Praze, Středočeském a Královéhradeckém kraji. Oznámila to tento týden vedoucí Národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu Helena Jiřincová. 

Podle expertů bude zmutovaný britský vir postupně přebírat své místo, až se stane dominantním zdrojem nákazy. K tomu dojde pravděpodobně v průběhu března. Opatření, která doposud fungovala, už pak ale nebudou stačit. Podle imunologa a spoluzakladatele Iniciativy Sníh Zdeňka Hela nám nezbývá dost času imunizovat občany předtím, než přijdou do styku s novou mutací viru. V Česku se podle něj hledí jen na počty hospitalizovaných a naplněnost nemocnic a tímto takzvaně mitigačním přístupem se vláda Andreje Babiše snaží omezit nejhorší dopady, tedy počty úmrtí. 

„Když použiji příměr: sbíráme pouze raněné na bojišti, pro jistotu ani nepočítáme mrtvé a necháváme nepřítele, aby prošel celou zemí a zpustošil ji," uvedl Hel ve vysílání Českého rozhlasu Plus. „Je to strategie promořování, která byla vědeckou komunitou jednoznačně vyvrácena jako naprosto nesmyslná, neefektivní, nemorální, neetická a neekonomická," uvádí Hel. Strategie promořování nás pak stojí až stokrát více, než kdybychom se snažili omezit šíření viru v populaci prostřednictvím marginalizační strategie.

Hel je přesvědčen, že pokud by se podle ní postupovalo už v září, mohla v současnosti společnost fungovat téměř normálně. „Bohužel jsme se dostali do kritického stavu, kdy máme velmi vysoký počet aktivně infikovaných. K tomu nemuselo dojít," kritizuje vládní strategii.

Zatímco evropské státy zpřísňují opatření a Německo zařadilo Českou republiku na seznam epidemicky vysoce rizikových zemí, česká vláda mluví o pomalém zmírňování protiepidemických opatření, návratu dětí do škol či otevření skiareálů. Podle profesora imunologie Václava Hořejšího jsou čísla hrozivá a postup vlády nechápe. Sám nevěří, že by se situace v nejbližších týdnech zlepšila. Zvlášť pak v kombinaci s britskou mutací, která současnou situaci ještě více zhorší. Podle Hořejšího je nutné setrvat v omezeních alespoň několik měsíců, než se bude moci vrátit život k normálu. Raději bych se mýlil. Situace je podstatně horší, než to vypadá, říká český vědec.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu