Ať si prezident a jeho hradní parta utáhnou opasek, navrhuje TOP 09

Domácí 04. prosince 2020 | 06:50 — Ilona Cílková
Prezident Zeman před časem, v souvislosti s uzavřením divadel a dalším omezením v kultuře, a tím i významným omezením příjmů výkonných i jiných umělců prohlásil, že umělci vytvořili svá nejkrásnější díla, když byli hladoví.
Další 3 fotografie v galerii
Vyhladovět umělce? To raději uskromnit hradní partu, říká Pekarová Adamová / Archiv. M. Pekarové Adamové

Takové zlehčování velmi vážné situace v kultuře se nelíbí představitelům TOP 09. A tak předložili návrhy, podle kterých by bylo možno Kanceláři prezidenta republiky výrazně snížit rozpočet.

Podle TOP 09 by se však Hrad měl spíše zamyslet nad tím jak v době, kdy je celá země zasažena ekonomickou i zdravotní krizí jít příkladem, utáhnout si opasek a snížit výdaje. TOP 09 proto předložila pozměňovací návrh k zákonu o státním rozpočtu, který snižuje rozpočet Kanceláře prezidenta republiky o 17 820 856 Kč. Tyto peníze by měly být použity právě na podporu živého umění.

„Jestli pan prezident neví, kde ušetřit, velmi ráda mu poradím. Co třeba snížit výdaje na zahraniční cesty, které v minulém roce ani z poloviny nevyčerpal? Také nevidím důvod, proč by měl kancléř pobírat plný plat a vysoké odměny, když nemůže část své práce kvůli chybějící prověrce vůbec vykonávat. A snad bychom mohli odložit i některé práce v Lánské oboře, zvlášť když s podobnými projekty byly v minulosti spojené pochybnosti o manipulaci veřejných zakázek a letos byly dokonce vzneseny tři obžaloby," uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Zároveň předsedkyně TOP 09 předložila návrh konkrétních úspor ve státních výdajích: „Lidé padají kvůli krizi na hubu, ale stát bobtná. Takhle to dál nejde. Navrhujeme snížit konkrétní položky ve státních výdajích o 30 miliard korun," řekla Markéta Pekarová Adamová. 

Místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek zase předložil návrh, aby Ministerstvo zdravotnictví zvýšilo o 100 milionů korun rozpočet Agentuře pro zdravotnický výzkum. „Roční rozpočet agentury činí zhruba jednu miliardu korun. Nicméně není přesně specifikováno, kolik z těchto finančních prostředků připadne novým projektům mladých lékařů a výzkumníků. Přitom právě experimentální vývoj, výzkum a inovace jsou předpokladem nejenom pro vznik nových léčebných metod, ale také pro samotnou motivaci mladých lékařů a výzkumníků zůstávat v Česku," vysvětluje poslanec TOP 09 a lékař Vlastimil Válek.  

A v neposlední řadě představil své pozměňovací návrhy také poslanec Dominik Feri. Ten chce peníze převést na pomoc brigádníkům, rekonstrukce kolejí a na vědu a výzkum. Šokující kauza, která zasáhla Česko. Politici mluví o velezradě.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu