Kompenzační bonus po otevření provozoven. Za jakých podmínek a kolik peněz může podnikatel čerpat

Domácí 03. prosince 2020 | 10:59 — Ilona Cílková
Obchody, restaurace či kadeřnictví dnes otevírají. O kompenzační bonus však jejich provozovatelé budou moci žádat i nadále. Nárok na něj navíc nově mají, i když čerpali z programu Antivirus.
Další 3 fotografie v galerii
Provozovatelé, kteří dnes otevírají své provozovny, neztrácí nárok na kompenzační bonus / Pixabay bk_numberone

Provozovatelé, kteří dnes otevírají své obchody, restaurace či kadeřnictví nebo jiné provozovny, neztrácí nárok na kompenzační bonus. Stát jim bude vyplácet 500 korun na den za celé období až do 13. prosince právě i v tom případě, že dnes i v dalších dnech již budou mít otevřeno, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Kompenzační bonus se totiž vyplácí těm osobám samostatně výdělečně činným, případně společníkům malých společností s ručením omezeným nebo dohodářům i tehdy, pokud je jejich činnost – nebo činnost jejich firmy – pouze omezena. Činnost tedy nemusí být nutně zakázána, by na kompenzační bonus vznikal nárok. Provozovatelé jsou přitom nadále omezeni, a to na mnoho způsobů. Omezena je například otevírací doba nebo počet zákazníků, kteří mohou v provozovně v daný okamžik být. Stále se tedy nejedná o normální stav a provozovatelům nadále vzniká ztráta, i když menší než do včerejšího dne, kdy museli mít zavřeno zcela.

„Pokud by navíc došlo k úplnému rozvolnění podmínek provozu a provozovatelé již bonus dostali, nemusí jej vracet. Na bonus mají nadále nárok i ti podnikatelé, kteří fungují jako dodavatelé provozovatelů, jejichž činnost je nadále vládními rozhodnutími alespoň omezena. Dodavatelé z řad OSVČ nebo společníků musí ovšem splňovat podmínku, že jejich činnost byla kvůli omezením na straně odběratele vyloučena alespoň z 80 procent," uvedl Kovanda.

Řada živnostníků, resp. OSVČ řeší v této době těžkou otázku. A sice tu, zda mají propustit své zaměstnance, nebo být osobně, popř. i s celou rodinou až několik měsíců zcela bez příjmu. Týká se to například lidí, kteří jako osoby samostatně výdělečně činné provozují třeba vesnickou restauraci nebo hospodu. Zaměstnávají tak pochopitelně třeba i číšníky, servírky nebo kuchaře. Z důvodu nouzového stavu a přijatých karanténních opatření musely být dané provozy – restaurace či hospody – uzavřeny.

Jestliže provozovatel odmítne využít možnosti prodeje u výdejového okénka, či je pro něj finančně nevýhodná, nechá své zaměstnance doma, ale podrží si je, přičemž na jejich mzdy čerpá podporu z programu Antivirus. Sám ovšem tím pádem ztrácí možnost čerpat jako OSVČ kompenzační bonus ve výši 500 korun denně. Druhou možností pak je to, že své zaměstnance – číšníky, servírky, kuchaře – propustí, aby mohl pro sebe, popř. i svoji rodinu získávat kompenzační bonus.

Příslušný zákon totiž dosud neumožňuje, aby jedna OSVČ mohla čerpat peníze z programu Antivirus a zároveň s tím mít nárok na kompenzační bonus. Proto se OSVČ musí rozhodovat pro jedno z toho, což je leckdy lidsky velice citlivé, neboť musí volit mezi udržením životní úrovně své a své rodiny na jedné straně, a svých zaměstnanců na straně druhé.

Je proto rozumné, že ministerstvo financí nově rozhodlo o tom, že příslušný zákon upraví tak, aby živnostníci, resp. OSVČ mohli získávat souběžně peníze jako z programu Antivirus, tak z prostředků vyčleněných na úhradu kompenzačních bonusů.

Tisíce živnostníků, resp. OSVČ tedy nově budou mít možnost získat další podpůrné peníze, ať už z programu Antivirus, nebo v rámci kompenzačního bonusu. Zároveň už nebudou nuceni čelit nepříjemnému rozhodování, zda upřednostnit svoji rodinu, či své zaměstnance. Celkové náklady takového opatření, vyčíslitelné na zhruba 300 milionů korun dodatečných výdajů veřejných rozpočtů, jsou vzhledem k uvedenému přínosu přijatelné. Souběh čerpání z obou programů navíc bude umožněný i zpětně, tedy za celé období od 5. října 2020, kdy začal nouzový stav a první ze tří takzvaných bonusových období výplaty kompenzačního bonusu, uzavírá Kovanda.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu