Největší trumf Babišovy vlády se ukázal jako zcela zbytečná šikana podnikavých lidí

Domácí 27. listopadu 2020 | 11:47 — Ilona Cílková
Elektronická evidence tržeb byla zbytečná buzerace podnikavých lidí. Zvláště to je patrné právě v těchto dnech, kdy se ve veřejných rozpočtech jen tak přehazují vidlemi stovky miliard. EET mělo v nejlepším případě vynášet o řád méně.
Další 2 fotografie v galerii
Elektronická evidence tržeb byla zbytečná buzerace podnikavých lidí / Pixabay Obsahovka

V zavedení EET se spojily tři faktory, které zrovna neposkytují lichotivý pohled na určitou část české veřejnosti, glosuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Prvním faktorem byl ještě stín 90. let. Tehdy se podařilo různým postkomunistům či nepříliš podnikavým lidem vytvořit a široce prodat obrázek podnikatele coby gaunera a lupiče. Když uvážíme, že celkové transformační ztráty z celých "devadesátek" nedosahují ani objemu letošního rozpočtového schodku, jednalo se o majstrštyk levice.

Situaci usnadnil i druhý faktor, který stál v pozadí spuštění EET, jímž je brnkání na strunu závisti. U části voličů s tímhle prostě politik uspěje vždy. A podnikatelé jsou přece bohatí proto, že své spoluobčany okrádají. A pokud neokrádají, alespoň na nich a společnosti parazitují, jak pronesl jistý levicový ministr.

Třetí faktor podle Kovandy spočíval v protikorupční hysterii doby před deseti lety. Lidé nespokojení s celkovým vývojem po roce 1989 systematicky zveličovali problém korupce a související šedé ekonomiky, takže v důsledku jejich svatého tažení značně stoupla poptávka veřejnosti po transparenci a nových lídrech. Tudíž jsme skončili s plně transparentním Babišem a jeho EET. V době zavádění EET přitom český patnáctiprocentní podíl šedé ekonomiky na HDP plus minus odpovídal situaci třeba ve Švédsku (ten samý podíl tam činil čtrnáct procent) nebo v Německu (třináct procent). Česko coby „dvojkař“ si ale raději vzalo příklad z „pětkaře“, totiž z Chorvatska (podíl 28 procent), a za zavedení EET paradoxně Babišovi mnozí ještě nadšeně tleskali.

V současné době už je opojení z Babiše pryč a ti co mu tehdy tolik tleskali, dnes mnohdy zpytují svědomí a aby vše odčinili, stylizují se do role jeho nejhlasitějších kritiků. Ode zdi ke zdi. Takže hlavně pozor na nová opojení a nové spasitele. Pár už jich je mezi námi, varuje Kovanda. Stravenky zdražují jídlo statisícům Čechů. Doplácejí na to ti, co je nefasují.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu