Obří exploze v Bejrútu vystřelila zlato nad 2000 dolarů za unci. Napětí celosvětově stoupá

Domácí 05. srpna 2020 | 09:07 — Ilona Cílková
Bezprostředním důvodem včerejšího růstu ceny zlata k novému rekordu nad 2000 dolary za unci je obří exploze v libanonské metropoli Bejrútu, která citelně zvyšuje geopolitické napětí a vyostřuje situaci na Blízkém východě.
Další 2 fotografie v galerii
Exploze v Bejrútu vystřelila zlato nad 2000 dolarů za unci / Pixabay

Zlatu svědčí i další balík fiskálních opatření v USA, který Spojené státy ještě více zadluží, a tedy ještě více znehodnotí americký dolar. Nelze vyloučit další růst ceny zlata až na 2500 dolarů za unci. Žlutý kov v posledních týdnech s ojedinělou intenzitou nakupují zpravidla velmi dobře informovaní bohatí jednotlivci a zámožné rodiny celého světa v obavě z padajícího dolaru a možné globálně významné bezpečnostní konfrontace, například USA a Číny nebo nyní i blízkovýchodní.

Zlato letos dobývá třetí vrchol od roku 1971, kdy byl opuštěn takzvaný brettonwoodský systém směnných kursů a s ním i navázání amerického dolaru právě na zlato. První z vrcholů nastal v roce 1980, druhý pak před devíti lety, připomíná ekonom Lukáš Kovanda.

Pokud zohledníme inflaci, cena zlata byla v roce 1980 ještě o necelou třetinu výše než dnes. V reálném vyjádření se tedy žádný rekord zatím nekoná. Zlato včera vystoupalo na svoji rekordní dolarovou cenu v nominálním vyjádření, když se kontrakt na drahý kov s okamžitým datem dodání prodával poprvé v historii za více než 2000 dolarů za troyskou unci.

Avšak tato suma má menší kupní sílu než suma 850 dolarů v lednu 1980. Až právě tolik tehdy stála troyská unce zlata. Suma 850 dolarů roku 1980 odpovídá zhruba sumě 2660 dolarů roku 2020. Unce zlata tedy musí zdražit o dalších zhruba 660 dolarů, abychom mohli hovořit o rekordní dolarové ceně nejen nominální, ale i reálné. Investory zachvátila panika z druhé vlny pandemie. Houfně nakupují zatím opomíjenou komoditu.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu