Dostupnost vlastního bydlení se komplikuje. Češi rychle propadají novému trendu

Domácí 08. srpna 2020 | 10:09 — Ilona Cílková
Češi mění své zvyky. Kuchyňský kout, obývací pokoj, ložnice, pracovna a koupelna s toaletou na dvaceti metrech čtverečních. Tak vypadají nejmenší bytové jednotky, které si dnes pořizují nejen obyvatelé Tokia, New Yorku, ale už i Češi.
Další 3 fotografie v galerii
Zájem o malometrážní byty roste / Depositphotos

Nutí je k tomu vysoké ceny nemovitostí. V Praze byly v polovině roku byty o více než deset procent dražší než před rokem. Vlastní byt v Praze se pro stále větší část obyvatel stává nedostupným luxusem. Lidé s průměrnými příjmy a úsporami v řádu několika stovek tisíc korun získají hypotéku maximálně na malometrážní byt. Šedesátimetrový byt v pražské novostavbě dnes vyjde i na více než šest milionů korun, nejmenší byty s užitnou plochou do 25 metrů čtverečních stojí přibližně polovinu.

Podle průzkumu agentury IPSOS si 70 procent Čechů, kteří zatím nebydlí ve vlastním, plánuje nemovitost pořídit. Pokud máte vyhlédnutý dům či byt, stabilní příjem a platíte nájem, je výhodnější bydlet ve vlastním, zvláště vzhledem k současné výši inflace. O nejmenší byty na trhu mají zájem především mladí lidé, kteří si pořizují své první bydlení ve městě. Roste také počet kupujících, kterým slouží mikrobyt jako investice.

Zájem o malometrážní byty není ale zase takovou novinkou. V každém projektu jsou nejdříve rozprodány malometrážní, tedy takzvané investiční byty. 

Proč tedy developeři nenabízejí více jedno a dvoupokojových bytů? „Nejsme přesvědčeni o tom, že zákazníci kupují 2+kk a 3+kk, protože není na trhu dost malometrážních bytů. Investiční byty tvoří jen část poptávky a ze své podstaty je jejich prodej realizován nejrychleji. Z toho nelze dovozovat, že by malometrážní byty měly tvořit největší objem prodeje,“ vysvětluje zástupce developerů.

Podle developerů u nás máme stavební řízení, které u nás bohužel stále může trvat až deset let. Tedy pokud dnes začneme připravovat projekt, je třeba sledovat trendy, nikoliv výkyvy. doplňuje. Faktem je, že na žebříčku Světové banky, pokud jde o povolovací proces ve stavebnictví, jsme až na 156. pozici.

Developeři upozorňují, že struktura bytů v projektu je dána reguluje územním rozhodnutím a platnými (nejen) hygienickými předpisy, což je pro ně závazné. V projektové dokumentaci, která byla jednou schválena, pak už není možné během stavby velký prostor nic podstatného měnit. I kdyby se prý poptávka na trhu mezitím sebevíc změnila, musí postavit to, co bylo schváleno.

Ač se zpočátku zdálo, že krize zatím hypoteční trh výrazně nepoznamenala, květnová data začínají ukazovat, že dostupnost vlastního bydlení se Čechům komplikuje. Na odmítavý přístup bank mohou narazit například pendleři a zástupci rizikových povolání v cestovním ruchu či pohostinství, na které některé banky uvalily přísnější metr. Možnost dosáhnout na hypotéku se nicméně vzdaluje nejen těmto skupinám. 

Banky budou obezřetně stanovovat hodnotu financované nemovitosti a také přihlížet k udržitelnosti příjmů žadatele. V nejbližších měsících tak zřejmě dále ubude těch, kteří si budou moci hypotéku dovolit – ať už z důvodu snížení příjmů, nebo z důvodu obav o nejistý vývoj v budoucnosti. Nemravné chování bank, které by si klienti neměli nechat líbit.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu