Návrh ODS k limitu DPH by nyní ekonomice obzvláště prospěl

Domácí 11. července 2020 | 08:54 — Ilona Cílková
Zvýšení limitu plátcovství DPH, které navrhuje ODS, by nyní ekonomice obzvláště prospělo. Tento limit v poměru k průměrné mzdě od roku 1993 dramaticky poklesl.
Další 3 fotografie v galerii
Návrh ODS je tedy správný a jeho prosazení by pomohlo zvláště právě OSVČ a živnostníkům / ODS

Občanská strana tento týden uvedla, že v rámci diskuse nad možným zavedením paušální daně na rozpočtovém výboru sněmovny opět vznese návrh zvýšení limitu pro povinnou registraci k DPH, a to na dva miliony korun. Tento limit v současnosti činí jeden milion korun ročního obratu. Při jeho překročení se ekonomický subjekt musí povinně registrovat jako plátce DPH.

Takže i třeba z OSVČ se dnes už od roční výše obratu milion korun se stává plátce DPH. Podléhá tedy povinnosti kontrolního hlášení a měsíčního přiznávání DPH, což představuje nemalou administrativní zátěž. Je proto žádoucí hranici plátcovství DPH zvýšit, jak jen to nejvíce bude možné – tak abychom byli v souladu s legislativou EU.

Pro srovnání, v roce 1993 se plátcem podnikatel stával až od šestimilionového obratu, v letech 1994 až 2004 pak od dvou až tří milionů. Pokud by se hranici opět podařilo vrátit na dva miliony, ODS by tím značně ulevila tisícům podnikatelů.

V roce 1993 se tedy totiž podnikatel stával plátcem DPH až při ročním příjmu dosahujícím takřka 84násobku tehdejší průměrné celoroční hrubé mzdy, zatímco dnes se plátcem stává už při obratu odpovídajícím pouze dvoj- až trojnásobku celoroční hrubé mzdy.

Návrh ODS je tedy správný a jeho prosazení by pomohlo zvláště právě OSVČ a živnostníkům. Mnozí z nich jsou nynější koronavirovou krizí neblaze zasaženi, takže i z tohoto důvodu by úleva v podobě navýšení limitu plátcovství DPH byla vhodně načasovaná a přínosná. Vláda pokračuje v kopírování našeho programu, zní z ODS.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu