Houbaře čeká vynikající rok Z lesů si mohou odnést houby za miliardy

Domácí 02. července 2020 | 09:39 — Ilona Cílková
Houbařská sezóna naplno propuká. Mykologové už před zhruba týdnem označili podmínky pro růst hub v českých lesích za ideální. S tím, že za sedm až deset dní začnou jedlé houby růst ve větším množství. A to znamená právě v těchto dnech a hodinách.
Další 3 fotografie v galerii
Houbaři se mohou těšit na vynikající rok / Pixabay

Růstu hub svědčí kombinace nadprůměrně deštivého června a teplého počasí, které nastalo v jeho posledních dnech. Pro houbaře tak letošní rok bude pravděpodobně nadprůměrný. Houbám totiž svědčí spíše právě propršené roky.

Rekordní sezónou z hlediska tuzemských houbařů byla ta roku 2013, kdy nasbírali 33 tisíc tun hub. Není zcela náhodné, že rok 2013 byl zároveň v posledním desetiletí rekordní – přesněji, rekordně katastrofální – také z hlediska pojišťoven. Alespoň tedy jejich plnění v souvislosti s živelními pohromami.

V roce 2013 živelní pojistné škody dosáhly 7,8 miliardy korun. Před sedmi lety totiž ČR zasáhly nejprve rozsáhlé povodně a poté i letní bouře. Povodně z poloviny toho roku byly tehdy třetí nezávažnější živelní pojistnou událostí v novodobé historii Česka.

Co je však katastrofou pro pojišťovny, dělává radost právě houbařům. V roce 2013 si totiž z lesů odnesli nejen zmíněné rekordní množství hub, ale také s nimi spojenou finanční sumu. Kdyby si totiž ten samý objem hub měli koupit na trhu či v obchodě, stálo by je to 5,4 miliardy korun.

Naopak, roky, které jsou příznivé z hlediska živelního plnění pojišťoven, bývají pohromou po houbaře, připomíná ekonom Lukáš Kovanda. Příkladem takového roku je ten předloňský. Byl nevídaně suchý a teplý, takřka nepršelo, takže pojišťovny na pojistném plnění v důsledku živelních pohrom vydaly klientům pouze 3,6 miliardy korun, tedy ani ne polovinu zmíněné sumy z roku 2013. Zato Češi si předloni odnesli z lesů houby pouze za 2,9 miliardy korun. Suché a teplé počasí a minimum nové vláhy pochopitelně houbám nepřálo, takže Češi nasbírali pouze 16,5 tisíce tun, tedy polovinu objemu nasbíraného v rekordním roce 2013.

Letošní rok bude pro houbaře příznivý. Z lesů si pravděpodobně odnesou houby za zhruba 4,5 miliardy korun. Zato pojišťovny letos mají horší rok, než byl třeba zmíněný rok 2018. Nejen kvůli místním záplavám a povodním posledních týdnů, v jejichž důsledku vznikly stamilionové škody, ale také v souvislosti s orkánem Sabine ze začátku roku. A to jsme teprve v polovině roku. Končí doba blahonbytu. Pojišťovny se letos pořádně prohnou.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu