Ostrá slova na adresu senátorů. Na Kuberu netlačil Hrad, ale někdo úplně jiný

Domácí 26. června 2020 | 08:53 — Ilona Cílková
Na psychickém stavu předsedy Senátu Jaroslava Kubery se podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka podepsal tlak senátorů a ne tlak Hradu a Číny. Popírá tak to, co říká Kuberova rodina v souvislosti s jeho úmrtím.
Další 3 fotografie v galerii
Zesnulý předseda Senátu Jaroslav Kubera byl před svou smrtí pod obrovským tlakem / Česká televize

„Stejně jako Kubera se i Vystrčil dostal pod tlak senátorů, kteří se rozhodli, že toto bude hlavní téma, které budou razit. Jsem přesvědčen – a nemám pro to žádné důkazy –, že stejně jako Jardovi Kuberovi, tak i panu Vystrčilovi někdo přišel říct: ‚Když na ten Tchaj-wan nepojedeš, my tě odvoláme,“ řekl v Deníku N Hamáček.

To byl podle Hamáčka hlavní důvod, proč byl Jarda Kubera pod takovým tlakem. „Žádná čínská ambasáda, žádný Hrad. Jarda Kubera byl pod tlakem svých senátorů, kteří mu říkali, že na ten Tchaj-wan musí, a když tam nepojede, odvolají ho. To podle mě přispělo k tomu, v jakém psychickém stavu byl,“ řekl také vicepremiér. Hamáček zmínil i konkrétní senátory, kteří měli tlak na Kuberu vyvíjet, tedy Pavla Fischera, Jiřího Drahoše a Marka Hilšera.

„O žádném nátlaku na předsedu Senátu nevím,“ odmítá Pavel Fischer. Podle senátora byla cesta na Tchaj-wan od samého počátku suverénním rozhodnutím předsedy Senátu, které celá horní komora parlamentu nakonec podpořila.

„Naprosto vylučuji, že bychom na Jaroslava Kuberu v Senátu vyvíjeli jakýkoli nátlak,“ uvedl na svoji obranu osočený Jiří Drahoš. Podle svých slov by uvítal, kdyby Jan Hamáček přestal šířit nepodložené konspirační teorie. „Od ministra vnitra to působí opravdu bizarně,“ dodal Drahoš.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil pojede na Tchaj-wan, přestože mu to nedoporučil ministr zahraničí, ani prezident. Podle něj je důležitější „rovná páteř“ a hodnoty svobodné země. Vystrčil několikrát vysvětloval, že k zahraniční politice má jako druhý nejvyšší ústavní činitel právo zaujmout jiný postoj, pokud má pocit, že jsou postoje jeho kolegů špatné. „Výroky Hamáčka už neberu vážně. V cestě na Tchaj-wan jsem se ještě utvrdil, říká šéf Senátu Vystrčil. Vystrčil je opožděný bojovník proti komunismu, říká k jeho cestě exprezident Klaus.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu