Vystrčil je opožděný bojovník proti komunismu, říká exprezident Klaus

Domácí 12. června 2020 | 11:24 — Ilona Cílková
Václav Klaus zkritizoval předsedu Senátu Miloše Vystrčila kvůli jeho cestě na Tchaj-wan. Označil ji za klukovinu nedospělého, nezodpovědného a principy zahraniční politiky nechápajícího politika. Škodit Číně není hrdinství, uvedl exprezident.
Další 4 fotografie v galerii
Škodit Číně není hrdinství, říká exprezident / Depositphotos

„Je evidentní, že Vystrčila zajímají jenom vnitropolitické pohledy, ale to je možné dělat proti Madagaskaru nebo Bolívii, ne proti Číně,” uvedl Klaus. Vystrčila označil za „opožděného bojovníka proti komunismu“, který chce na situaci získat domácí politické body tím, že se o něm bude psát i v cizině. 

„Kontinentální Čína je největší světová ekonomická velmoc a jakýkoli konflikt s ní je z naší strany hloupostí a provokací. Škodit Číně je hloupostí zbabělou, nikoli hrdinstvím,” uvedl exprezident pro Novinky.cz.

Na stránkách Institutu Václava Klause pak exprezident uvedl, že není důvod mít něco proti Tchaj-wanu. „Ten určitě chce a zaslouží si být nezávislou zemí, která si sama rozhoduje o svých věcech. Ale o to panu Vystrčilovi určitě nejde. Jde mu o to zahrát si na poněkud opožděného bojovníka proti komunismu a získat na tom nějaké domácí politické body tím, že se o něm bude psát i v cizině. Vypadá to, že je mu úplně jedno, co jeho návštěva Tchaj-wanu způsobí," napsal Klaus.

S cestou Vystrčila nesouhlasí ani současný prezident Miloš Zeman, který předsedovi Senátu cestu na Tchaj-wan nedoporučil, stejně se podle něj zachovali i premiér Andrej Babiš, ministr zahraničí Tomáš Petříček a předseda Sněmovny Radek Vondráček. "Prezident republiky Miloš Zeman konstatuje, že cesta předsedy Senátu na Tchaj-wan nebyla doporučena prezidentem republiky, předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, předsedou vlády ani ministrem zahraničních věcí," zprostředkoval Zemanovo vyjádření mluvčí.

Cestu na Tchaj-wan plánoval už Vystrčilův předchůdce Jaroslav Kubera. Měla se uskutečnit v únoru, ale Kubera na konci ledna náhle zemřel na infarkt. Nesmíme se hrbit, hájí svou cestu na Tchaj-wan Vystrčil.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu