Zloději na hřbitovech rozkradou věci za neuvěřitelnou sumu

Domácí 07. listopadu 2019 | 04:21 — Ilona Cílková
Skončily Dušičky, které jsou bohužel spjaty s krádežemi. I letos se hojně kradly třeba mosazné svícny, vázy nebo květiny. Zloději také s oblibou vykrádají auta zaparkovaná u hřbitovů. Přesto prý u nás není situace tak strašná jako v cizině, řekl ekonom Lukáš Kovanda.
Zloději na hřbitovech rozkradou až desítky milionů korun / Pixabay

Češi za dušičkové předměty vydají letos v souhrnu 1,2 miliardy korun, v průměru 140 korun na dospělou osobu. Mnozí však utratí za dušičkové předměty, třeba věnce z chryzantém, třeba až tisíc korun. Takže zloději mají „pré“. Kradou vše, co lze zpeněžit. Ve výsledku si tak v souhrnu za jediný den mohou přijít na desítky milionů korun.

„Česko však přesto patří k zemím EU, kde je počet podobných případů v celoevropském měřítku podprůměrný. Ročně se v Česku zaznamená zhruba 750 krádeží typu těch dušičkových na každých 100 tisíc obyvatel, jak vyplývá z aktuálních údajů Eurostatu. Nejhůře jsou na tom v Dánsku a ve Švédsku, kde se ročně zaznamená více než 3 500 krádeží na 100 tisíc obyvatel, tedy bezmála pětkrát více než v Česku,“ podotkl Lukáš Kovanda.

Ještě lépe je na tom Česko v mezinárodním srovnání v případě loupeží, resp. loupežných přepadení, při nichž pachatel jedná násilně či pod pohrůžkou násilí, případně používá zbraň. V Česku se takových loupeží – ať už jde o loupeže právě z automobilů, obchodů či bank – ročně zaznamená 15 na každých 100 tisíc obyvatel. „Jistou útěchou může být to, že třeba v Belgii je to podle dat Eurostatu více než jedenáctkrát tolik, a sice 167 na každých 100 tisíc obyvatel. Výrazně více než v Česku je těchto loupeží v drtivé většině zemí EU. Třeba ve Francii jich je desetkrát více než v Česku, v Německu více než třikrát tolik a v Rakousku nebo ve Finsku jich je dvakrát tolik,“ dodal Kovanda.

I aktuální data Eurostatu tedy potvrzují, že Česko je jednou z nejbezpečnějších zemí nejen v Evropě, ale ve světě.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu