Bleskový průzkum: Měla by padnout vláda?

Domácí 22. června 2019 | 08:10 — Ilona Cílková
Aktuální dotační kauza je vnímána jako významný problém vlády i České republiky, který však nestačí na to, aby lidé požadovali konec vlády. Takový je výsledek bleskového průzkumu agentury Median pro Českou televizi.
Obměna členů vlády, kteří jsou ve střetu zájmů, je podle většiny Čechů nutná / Shutterstock

Většina lidí by se podle průzkumu spokojila s obměnou členů vlády, kteří jsou ve střetu zájmů, ale současný vládní půdorys by zachovala. Úplný konec vlády si často nepřejí ani voliči pravicové opozice, voliče ANO motivuje v podpoře současné vlády nedůvěra ke kauze, u voličů ostatních stran nejčastěji zaznívá obava z nejasného politického vývoje po případném konci současné vlády.

"Argumenty premiéra Babiše a vlády ve věci dotační kauzy veřejnost prozatím nepřesvědčily. Společnost Agrofert by tak podle významné většiny lidí měla sporné dotace vrátit do evropského a českého rozpočtu a po dobu působení Andreje Babiše v roli premiéra další nečerpat," uvedl Median.

Většina dotázaných (87 %) zaznamenala současnou dotační kauzu i protivládní demonstrace (90 %) z posledních týdnů. Demonstrace přijdou legitimní třem pětinám respondentů, jen třetina však podporuje i cíle demonstrantů, asi pětina lidí pak demonstrace zcela odmítá.

Andreji Babišovi v roli premiéra lidé přiznávají zásluhy za ekonomický rozvoj země (52 %) nebo zlepšený výběr daní (61 %), silně však také vnímají jeho střet zájmů (66 %) a to, že rozděluje společnost (70 %). Hodnocení premiéra je prozatím v čase velmi stabilní, když v prosinci minulého roku dosahoval podobných výsledků.

Konec současné vlády si přeje jen 14 % lidí, ale 37 % procent by uvítalo odchod premiéra Babiše a dalších lidí ve střetu zajmů. Případné hlasování o nedůvěře vládě by se podle největší části respondentů (38 %) mělo odehrát až po potvrzení předběžných výsledků auditu finální zprávou. 59 % lidí vidí v auditu Evropské komise běžný úřední postup, za útok na Českou republiku jej má jen 17 %.

Argumentům premiéra Babiše, že nezneužívá svého střetu zájmů k podpoře společnosti Agrofert či že střet zájmů již vyřešil v souladu s českými zákony, důvěřuje jen asi třetina veřejnosti, přes 50 % lidí jim naopak nevěří. Dotační kauza podle respondentů spíše reputaci ČR v zahraničí škodí (55 % ku 27 %, že nepoškozuje).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu