Rozhořčený šéf Pirátů: Druhá zpráva Evropské komise potvrzuje obavy

Domácí 09. června 2019 | 04:11 — Ilona Cílková
Podle druhé auditní zprávy Evropské komise zaměřující se na zemědělskou politiku, o které informovala média, nemá Česko nárok na zemědělské dotace, které Agrofert pobíral od února 2017, kdy došlo ke zpřísnění českého zákona o střetu zájmů.
Šéf Pirátů Ivan Bartoš neskrývá své rozhořčení / Česká televize

Vzhledem k informaci o požadavku na vrácení celé částky je odhadovaná suma v rozsahu jedné až dvou miliard korun. Šéf Pirátů Ivan Bartoš neskrývá své rozhořčení.

Současná situace je podle Pirátů důsledkem ignorace závazných zákonů ze strany úřadů. „Již přes rok Piráti upozorňují české úřady, aby začaly dodržovat české i evropské předpisy ke střetu zájmů, a tím zamezily prohlubujícím se škodám. V průběhu celé kauzy Piráti toto téma konzultovali s nejrůznějšími experty a to i v zahraničí," poznamenal Bartoš.

Komise podle něj pouze znovu potvrdila to, na co Piráti upozorňovali. „Převedení do svěřenských fondů střet zájmu premiéra Babiše žádným způsobem nevyřešilo. Premiér má rozhodující vliv na společnosti, které pobírají dotace, o nichž sám rozhoduje. Střet zájmů je v souvislosti s osobou Andreje Babiše zmiňován již šest let, od začátku jeho působení v roli ministra financí. Aktuální události jsou tak vyústěním několik let trvajícího porušování evropských i českých zákonů," konstatoval šéf Pirátů.

Za nepřijatelný považuje Ivan Bartoš výsledek úterního hlasování, kdy většina poslanců odmítla transparentní a objektivní zpracování odpovědi na předběžnou auditní zprávu. „Andrej Babiš dokonce dopředu uvedl, jaká bude odpověď Evropské komisi, ačkoliv by se měl držet zcela stranou a státní správu neovlivňovat. Nutno rovněž dodat, že ve střetu zájmů není pouze Andrej Babiš, ale i ministr zemědělství Miroslav Toman, který se v druhé auditní zprávě často vyskytuje," dodal Bartoš.

Premiér by podle Pirátů v aktuální situaci navíc neměl vyjednávat o rozpočtu EU, o kohezní politice a činit jakékoliv další kroky, které přímo ovlivňují zájmy Agrofertu. „Pokládám za absurdní, aby ministerstva na jedné straně tolerovala neoprávněné čerpání veřejných prostředků společnostmi z koncernu Agrofert a na straně druhé odmítala adekvátně zvýšit platy učitelům či složitě hledat podporu sociálním službám," uzavřel Bartoš.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu